Nieuws Financiën

'Tuinbouw en duurzame energie zijn het nieuwe goud'

BART LELIEVELD | Foto: thierry schut 5 januari 2016

Nieuwjaarsspeechwestland1065

Het gaat de goede kant op met de tuinbouw en de Greenport, waar Westland zo'n belangrijk onderdeel van is, stelt burgemeester Sjaak van der Tak. Maar er moet ook gekeken worden naar de gevolgen van krimpende zorgbudgetten en omvallende winkelketens. Dat schrijft het AD dinsdag.

De speech van burgemeester Van der Tak maandagavond in de Oude Kerk in Naaldwijk was er een waarin veel positiviteit en hoop doorklonk. Hij memoreerde de landelijke journaals die zowel aandacht hadden besteed aan de aanpak van woninginbraken in Westland, als aan het goede jaar dat de tuinbouw had gedraaid.

Ook de vorderingen van de Greenport Horti Campus en verschillende aardwarmteprojecten die van de grond komen, zijn voor Van der Tak reden om met een positieve blik naar het nieuwe jaar te kijken. "We komen nu echt uit het dal. De prijzen trekken aan, de rendementen stijgen en de investeringsbereidheid onder middelgrote ondernemers is in het vierde kwartaal fors toegenomen. De regio Delft/Westland kent na Amsterdam de grootste economische groei van Nederland."

WarmterotondeVerder zijn er voldoende ontwikkelingen buiten Westland die gunstig moeten gaan uitpakken voor de tuinbouw, en daarmee ook voor Westland. De toehoorders luisterden gisteravond geboeid toen de opsomming kwam: de warmterotonde, de commissie onder leiding van Cees Veerman die onderzoek doet naar het versterken van de groenteteelt onder glas. Daar bovenop werd ook de groeiende wereldbevolking benoemd, tot uiteindelijk 9 miljard monden om te voeden. "De toekomst van de Greenport is in een paar woorden te vatten: tuinbouw en duurzame energie zijn het nieuwe goud en de wereld ligt aan onze voeten."

Westland kan daar een goede bijdrage aan leveren met alle kennis en kunde die er aanwezig is. "Met onze kennis, innovatief vermogen en ondernemerschap werken we in Greenport Westland aan de duurzame oplossing van die wereldvoedselvraagstukken, met behulp van moderne energiebronnen. Wij willen een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen, en door de sierteelt ook aan hun geluk. Werken aan de kwaliteit van leven."

Maar Westland doet het in meer opzichten goed, zo meent Van der Tak. Zo worden er tegen de stroom in meer woningen gebouwd, daalde het aantal woninginbraken met 18 procent en moet scholengemeenschap ISW op eigen benen kunnen staan, om zo dichter bij de Westlandse samenleving te staan. Een pleidooi dat de Westlandse burgemeester afgelopen zomer ook al had gehouden tijdens een symposium. ISW is nu onderdeel van de Lucas Onderwijsgroep, die ook scholen in onder meer Den Haag onder haar vlag heeft. Van der Tak is van mening dat een zelfstandige Westlandse scholengemeenschap onderwijs kan aanbieden dat beter bij het Westlandse bedrijfsleven past.

Ondanks al die positiviteit zijn er ook punten waar goed naar gekeken moet blijven worden, zoals de vergrijzende samenleving en krimpende zorgbudgetten vanuit de rijksoverheid. Het is een kwestie waar ook de Westlanders zich zorgen over maken. Volgens Van der Tak krijgt hij daar tijdens zijn vragenuurtjes in de dorpskernen de meeste vragen over. ,,Het is de hoogste tijd dat beschaving weer de norm wordt; de menselijke maat, goede buren, familie om mensen heen, én netwerken van op de mens gerichte organisaties. Dat is waar deze tijd om vraagt."

Omvallen V&DDaarnaast haalde hij ook de recente ontwikkelingen in de Nederlandse winkelgebieden aan: het omvallen van onder andere Macintosh en V&D.

Van der Tak besloot zijn toespraak met een persoonlijke noot, door te zeggen dat het voor hem persoonlijk ook een spannend jaar wordt. Dit jaar wordt namelijk duidelijk of hij nog een derde termijn aan zijn burgemeesterschap kan plakken.