Nieuws Financiën

'Twee voor twaalf voor centrum'

Grote zaken als V&D en Esprit vielen de afgelopen weken weg uit de binnenstad. De City-voorzitter luidt de noodklok, meldt De Gelderlander.

MARCO BOUMAN 7 maart 2016

VD Nijmegen Gat

Er is meer dan genoeg gepraat over het tegengaan van de teloorgang van het Arnhemse winkelhart. "Het is de hoogste tijd dat er echt wat gebéurt. Het is twee voor twaalf voor de binnenstad", zegt voorzitter Jos Wegdam van City Centrum Arnhem (CCA).

'We zijn ermee bezig'Hij maakt zich grote zorgen over het Arnhemse winkelgebied, waar de afgelopen weken grote zaken als V&D en Esprit wegvielen. Wegdam wil dat de ondernemers in de stad de handen ineenslaan en vraagt de gemeente concrete actie te ondernemen.

"Wij horen almaar: 'We zijn ermee bezig', maar wie is nou waarmee bezig en gebéurt er daadwerkelijk iets?"

In het stadhuis verneemt hij steeds dat de gemeente alleen 'faciliteert', maar dat vindt Wegdam niet voldoende. "De gemeente moet de leiding nemen."

AvondparkerenBij het invoeren van betaald avondparkeren tot elf uur 's avonds in 2015 is bepaald dat alle meeropbrengsten boven de 200.000 euro zullen worden gestoken in bereikbaarheidsmaatregelen voor de binnenstad. Wegdam: "Daar moeten we nu echt concreet iets over afspreken."

Hij denkt niet zozeer aan het verlagen van parkeertarieven, waarvoor VVD en D66 afgelopen week in de gemeenteraad pleitten, maar meer aan acties: "De eerste twee uur van de dag gratis je auto neerzetten, of eens per maand op koopzondag parkeren voor een uurtarief van 1 euro."

Wegdam ziet ook kansen in opleidingen. Om ondernemers te ondersteunen, om jonge talenten op te leiden. "Er zijn nu veel oudere ondernemers die maar blijven doorakkeren omdat ze geen opvolging hebben. Begeleid jongeren, zodat die zo'n winkel wel kunnen overnemen."

OndernemersDe CCA-preses wil niet alleen de vinger wijzen naar de gemeente. "De ondernemers moeten zelf ook in actie komen, de handen ineenslaan."

Hij verwijst naar naar de winkeliers van 7straatjes in het stegengebied. "Zo moet het. Dát is samenwerken", vindt Wegdam.

CCA is met 150 leden de 'een van de grootste gesprekspartners in de binnenstad' zegt hij. Maar er zijn ook 550 tot tot 650 ondernemers in het centrum die niet zijn aangesloten. Hij roept ze op zich te verenigen. "Je moet verder kijken dan je eigen winkel. Als je hier iets komt halen, moet je ook iets brengen."