Nieuws Financiën

Twentse bedrijven krijgen oog voor China

Bedrijven in Twente lieten zich deze week zien aan een delegatie uit China. Dat leverde tenminste één lucratieve opdracht op. Maar de regio hoopt op nog veel meer terreinen zaken te doen op de ongekend grote Chinese afzetmarkt, meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Teun Staal | Foto's: Lars Smook 17 december 2016

China handelsmissie Twente

Het Almelose bedrijf Bouman CTST verscheept nog voor de kerst twee separatoren die olie en water kunnen scheiden, naar de maritieme universiteit van Dalian in China. De overeenkomst met de Chinezen betreft een proef, maar leidt vrijwel zeker tot een order van zo'n 2,4 miljoen euro voor het leveren van machines die bijdragen aan de waterzuivering.

Handelsdelegatie

De transactie is het resultaat van het bezoek van een Chinese handelsdelegatie aan Overijssel de afgelopen week. Het bezoek uit China richtte zich in Twente vooral op bedrijven in Almelo en Borne die actief zijn op het gebied van milieutechnologie, waterzuivering en energiebesparing.

Handel

Twente en China hebben elkaar in meerdere opzichten ontdekt. Sociaal-economisch en sportief. Zo willen de Chinezen mogelijk een nieuw vliegtuig testen in Twente en worden in Den Ham Chinese springruiters opgeleid voor de hippische topsport. Ook het aantal handelsbezoeken vanuit China aan onze regio zal toenemen in de komende jaren. Omgekeerd zullen Twentse ondernemers ook vaker voor zo'n trip naar China worden uitgenodigd.

Mogelijkheden

Dat laatste verwacht Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (economie), anderhalve maand geleden delegatieleider van een Overijsselse handelsreis naar China en mede-initiator van het Chinese tegenbezoek van de afgelopen dagen. ,,De markt in China is immens groot en biedt ongekende mogelijkheden. Het bezoek draaide nu om milieutechnologie, maar ook met hightechmaterialen en onderdelen voor de industrie liggen er geweldige kansen. En vlak het toerisme niet uit. Niet voor niets hebben we de Chinezen deze week het Twentse landschap en Giethoorn laten zien. Op al die terreinen gaan we als provincie vol inzetten op China.''

Ook machinefabriek Boessenkool in Almelo kreeg bezoek van een Chinese handelsdelegatie (Foto: Lars Smook)

Lees ook:

> Twente in beeld als testlocatie Chinese vliegtuigen