Nieuws Financiën

'Uden bewondert onze horeca'

Chris Ottens | Jeroen Appels/Van Assendelft 6 januari 2016

Rijkersveghelwinkeliersvereniging1065

Jaren was Leo Rijkers op de achtergrond actief in het centrum van Veghel. Nu is hij vastberaden om 'er iets moois van te maken', zo bericht het Brabants Dagblad woensdag.

Maak een korte wandeling met Leo Rijkers (52) door het Veghelse centrum en je raakt vanzelf enthousiast. De horeca aan de Markt en Molenstraat, de vele speciaalzaken en de 'sfeer' na de lampen en perkjes die de gemeente realiseerde. Het is Veghel op zijn best, benadrukt Rijkers. Hij is sinds 1 januari voorzitter van winkeliersvereniging Veghel Centrum, dat de belangen van zo'n 150 centrumondernemers behartigt. Rijkers heeft zelf alweer 37 jaar zijn eigen speciaalzaak in naaimachines aan de Molenstraat. Wat een voorzitter van Veghel Centrum zoal doet? "Niet alleen vergaderen om het vergaderen", zegt hij lachend. "We zorgen dat we als centrumondernemers als eenheid naar buiten treden."

De rasoptimist hoopt dat zijn enthousiasme aanslaat. Want er wordt nogal eens sceptisch naar de leegstaande panden in het centrum gekeken. "Is het hier erger dan elders? Ik denk het niet, maar hier valt het meer op. Dat kan je oplossen door stickers tegen de ramen te plakken: dan ziet het er een stuk beter uit." Rijkers ziet dat het juist de goede kant opgaat in Veghel. Naast Fellows & Friends wordt bijvoorbeeld druk gewerkt aan een hamburgerrestaurant en aan de Kalverstraat verrijst een friettent.

Tegenover Intertoys staat een pand waarin oorspronkelijk winkelruimte stond gepland, daar komen waarschijnlijk woningen. Toch kan het beter. "Dan moeten de vastgoedeigenaren wel over de brug komen (zie kader)."

Compact centrum

Rijkers vindt ook dat het centrum compacter moet: zaken die aan de rand van het centrum zitten, zouden naar het centrum moeten. Ook Chinees restaurant Mandarin, gevestigd aan de Rembrandtlaan, zou een pand in de Molenstraat moeten betrekken. "Dan heb je een nog gavere horecastraat. Die zaken daar zitten nu al de hele week vol. In Uden bewonderen ze ook het feit dat wij een ideale horecastraat hebben. Maar dat kan nog een stuk mooier", zegt Rijkers.

Zo zou hij 's zomers graag gevel-concerten en andere evenementjes zien. De schoenenzaken hielden bijvoorbeeld al eens een stilettorun. "Waarom kan je de Molenstraat in de zomer niet afsluiten voor verkeer? De horeca kan dan loungesets op straat zetten en uitbreiden. Zit zo vol." Hij pleit ervoor dit van mei tot september te proberen. "Dan is er reuring in de tent", zegt Rijkers, die over een meerjarenplan praat. "We willen de opwaartse lijn doortrekken."

En het food- en cultuurcluster op de Noordkade? Lokt dat geen klanten uit het centrum weg? "Nee", zegt Rijkers. "Het is juist een extra trekpleister. Maar wat daar is gebeurd, kan hier ook. Als hier zeven, acht spelers plannen vormen zoals in de Proef-fabriek, trekt dat zeker publiek." De band met de ondernemers op de Noordkade is sowieso prima, stelt de Veghelaar. "Wel moeten we voor de consument met borden duidelijker maken dat je vanaf de Noordkade rechtsaf het centrum inslaat en aangeven waar je kunt parkeren. Die paar borden zijn de kosten niet", zegt Rijkers.

Leo Rijkers

Leo Rijkers (52) is sinds 1 januari de voorzitter van winkeliersvereniging Veghel Centrum, dat de belangen van 150 centrumondernemers behartigt. De Veghelaar, die 37 jaar een speciaalzaak in naaimachines aan de Molenstraat heeft, neemt het stokje over van Patrick Theunissen (Estivo Moda).

De Veghelse ondernemer ontving in 2009 nog een 'warme douche' van het consumentenprogramma Radar en was eerder winnaar bij het Business Gala.