Nieuws Financiën

Uitbater Strictly For Men moet in België celstraf uitzitten

De exploitant van mannensauna Wellness Strictly for Men in Oosterhout moet in België nog een straf uitzitten. Nederlander M. van W. (45) is in januari in Antwerpen bij verstek veroordeeld tot 30 maanden cel voor grootschalige oplichting in de horeca. Inmiddels lopen ook in West-Brabant rechtszaken tegen de man wegens vermeende betalingsachterstanden van tienduizenden euro's, meldt BN/DeStem.

Hessel de Ree | Foto: Ron Magielse 25 maart 2016

Herensauna Oplichter

De Antwerpse rechtbank gaf in januari bevel tot onmiddellijke aanhouding van Van W., na diens veroordeling voor onder meer veelvoudige oplichting, valsheid in geschrifte en bedreigingen. Hij is niet opgepakt, komt omdat hij volgens de Belgische justitie 'spoorloos' was. Justitie in België kon deze week niet zeggen of Van W. in hoger beroep is gegaan, wat de uitvoering van het vonnis zou opschorten. Het lijkt er intussen op dat de man is uitgeweken naar Nederland, dat geen onderdanen uitlevert om celstraffen uit te zitten.

BrabantUit onderzoek van deze krant blijkt dat Van W. al bijna een jaar actief is in West-Brabant. Vorige week verscheen hij nog met zijn Belgische echtgenoot (24) in de rechtbank in Breda. De mannen waren in kort geding gedagvaard door de eigenaar van hun huurwoning in Geertruidenberg. Het echtpaar heeft een huurachterstand van 9.600 euro, voor zowat de hele periode dat het er woont. Bij de rechter werd afgesproken dat het stel de woning eind deze maand verlaat. De eigenaar probeert via een andere juridische procedure de huur alsnog te innen.

Ook in Oosterhout heeft het paar een huurconflict. Op 21 maart vorig jaar openden de twee mannen in die stad saunabedrijf Wellness Strictly for Men. Sindsdien zouden de mannen geen huur hebben betaald, waardoor de schade voor de eigenaar is opgelopen tot boven de halve ton. De verhuurder heeft de kantonrechter ingeschakeld om de huur te ontbinden.

In beide geschillen stellen de gedaagden dat ze de huurbetalingen hebben opgeschort omdat de gebouwen ernstige gebreken zouden vertonen. De woning in Geertruidenberg is volgens Van W. door slechte ventilatie zo beschimmeld dat hij een longaandoening heeft opgelopen en zijn partner uitslag op het lichaam. Volgens de advocaat van de eigenaar is er met de woning echter niks mis en betaalt het stel gewoon de huur niet.

Niet langer verhuurdVan W. vertelde de kantonrechter dat TNO onderzoek doet naar de vochthuishouding in het huis. Ook zei hij dat de gemeente na een inspectie verklaarde dat het monumentale gebouw niet meer verhuurd mag worden in deze staat. Desgevraagd zegt een woordvoerster van de gemeente Geertruidenberg dat ambtenaren op verzoek van de huurder 'inderdaad in de woning zijn geweest': "Ze constateerden dat het wat muf was en adviseerden de ramen vaker open te zetten." Van een huurverbod is volgens haar geen sprake: "Dat kunnen we niet opleggen, al zouden we het willen."

In Oosterhout zit de gemeente intussen in haar maag met het saunabedrijf van het stel aan de Leijsenhoek. De burgemeester wilde de zaak kort na de opening sluiten omdat hij vermoedde dat sprake was van een verkapte seksinrichting, zo bevestigt zijn woordvoerder. De uitbaters protesteerden echter bij de rechter en die gaf hen gelijk. Dat gasten seks hebben in de sauna, net zo als bijvoorbeeld in een hotel, betekent volgens de rechtbank niet automatisch dat het een seksinrichting is. Oosterhout zegt vooralsnog geen verdere stappen te ondernemen.

De eigenaren van het woonhuis in Geertruidenberg en het saunacomplex willen niet reageren. Van W. was de afgelopen dagen onbereikbaar voor commentaar. Hij zou volgens een saunamedewerker in België verblijven wegens familieomstandigheden.