Nieuws Financiën

Unilever koopt 'hipster' startup Dollar Shave Club

Van Dollar Shave Club wil Unilever leren hoe het zijn producten rechtstreeks aan consumenten kan slijten. Naar verluidt telt het meer dan 1 miljard dollar neer voor de hippe Californische scheermesjesbezorgdienst, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen 22 juli 2016

Dollar Shave Club

%VIDEOWIDGET%

Directievoorzitter Paul Polman wil dat bedrag niet bevestigen, maar beaamde gisteren bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers wel dat hij veel voor zijn nieuwe dochter over had. ,,Dollar Shave Club is voor ons in talloze opzichten relevant. Het levert in Amerika elke week bij 3 miljoen mannen scheermesjes aan huis, plus een groeiend aanbod verzorgingsproducten. Verzorging voor mannen is een snelgroeiende markt. Daarbij is het abonnementsmodel zeer interessant. Daar willen we snel ervaring mee opdoen. Net als met de groep loyale twintigers die klant zijn.''

Online concurrentieDie klantgegevens zijn een goudmijn voor Unilever, dat online serieuze concurrentie krijgt. Zo verkoopt webreus Amazon steeds meer eigen merkproducten. Niet alleen telefoonkabeltjes, maar ook huishoudproducten die goedkoper zijn dan de schoonmaak- en voedingsmiddelen van Unilever.

Directe consumentenverkoop Directe verkoop aan consumenten is volgens Polman voor 30 procent van Unilevers producten interessant. De exclusievere, zoals dure gezichtscrèmes en theemerk T2, maar ook routineproducten als scheermesjes, terwijl thuisbezorgde pampers voor jonge ouders een uitkomst zijn.

Hilarische YouTube-filmpjesDollar Shave Club is in de VS snel populair geworden dankzij hilarische YouTube-filmpjes van oprichter Michael Dubin. Het contrast tussen die opzettelijk knullige video's en de gelikte commercials van concurrenten als Gillette en Wilkinson kan niet groter zijn.

,,Dollar Shave Club is een merk dat je als vriend wil hebben'', aldus Polman. ,,Net als Ben & Jerry's en T2: authentieke, positieve merken die het leven leuker maken. Die zijn de toekomst in een wereld die mensen niet meer vertrouwen.''

Oorlogen in het Midden-Oosten, crisis in Brazilië en Venezuela, de Brexit: de groeiende onrust in de wereld raakt ook Unilever hard, zegt Polman. ,,Niets is erger voor een bedrijf dan onzekerheid.''

Zo lagen de fabrieken van Turkije na de couppoging enkele dagen stil. En met het toerisme stort ook de verkoop van ijsjes er in. Toch wist Unilever afgelopen halfjaar meer te verkopen, vooral in opkomende markten buiten Europa en de VS. Gecorrigeerd voor wisselkoers- effecten en overnames steeg de omzet met 4,7 procent. De nettowinst groeide met 2 procent tot 2,7 miljard euro.