Nieuws Financiën

Utrechtse bedrijven bouwen grootste zonnedak van Nederland

De aanleg van zonnepanelen op het dak van het nieuwe ijsstadion Thialf in Heerenveen wordt door twee bedrijven uit de regio Utrecht gedaan: Zonel Energy uit Soest en Huussen Elektro uit Bilthoven.

Van onze redactie 22 juni 2016

Zonnepanelen Park Delfzijl

Het wordt het grootste zonnedak op een sportstadion in Nederland. Vijfduizend panelen komen er op het dak van schaatstempel Thialf. Met deze investering gaat Thialf 1,35 megawatt aan energie opwekken. Ter vergelijking: hiermee zouden 375 huishoudens van energie kunnen worden voorzien. Voor Thialf betekent dit dat het in bijna eenkwart van zijn jaarlijkse energiebehoefte kan voorzien. Het duurzaam maken van het ijsstadion is voor Thialf belangrijk, omdat het energieverbruik een grote kostenpost is.

Thialf wil vanaf 2020 zelfvoorzienend zijn. De zonnepanelen worden over het hele dak geplaatst, door Zonel Energy uit Soest. "Het is voor ons een project dat ons echt op de kaart gaat zetten'', zegt Rob Staats van het bedrijf, dat nu vier jaar bestaat. "Bij de Arena ligt er 1 megawatt op het dak. Hier 1,35 megawatt. Dit wordt het grootste zonnedak op een stadion in Nederland. Voor de bekabeling werken we samen met Huussen Elektro, omdat we in zes weken tijd dit project moeten realiseren.'' Op 1 augustus moet alles klaar zijn. De installatie kost Thialf twee miljoen euro.