Nieuws Financiën

Vanuit schoolbanken naar eigen bloemenzaak

De 18-jarige Sanne ten Brinke uit Almelo twijfelde geen seconde toen ze op Marktplaats een oproep zag voor een opvolgster van bloembinderij De Madelief aan het Kuperserf in Nijverdal. "Ik dacht direct: 'Doen!'", zegt Ten Brinke. "Mijn vader zag de oproep als eerste en stuurde het mij door terwijl ik nog stage liep."

Van onze redactie 5 februari 2016

Sanne ten brinke lenneke lingmont

Dinsdag nam ze de winkel officieel over. Dat de winkel in Nijverdal is, vindt ze geen probleem. Integendeel. "Ik zie het als een uitdaging. Voordat ik het overnam, heb ik een aantal dagen meegelopen om te wennen. Tot nu toe vind ik de mensen hier vriendelijk. Ze zijn altijd in voor een babbeltje."

Sanne ten Brinke was al op jonge leeftijd met bloemen bezig. "Ik herinner me dat ik als klein meisje graag bloemen plukte. Toch wilde ik vroeger liever iets met melkvee doen. Ik heb uiteindelijk voor bloemen gekozen, omdat dit een veiligere keuze leek."

OndernemerOndernemerschap is Ten Brinke niet vreemd. "Ik ben twee jaar geleden begonnen met het te koop aanbieden van kransen en bakjes via Facebook. Zo kent een aantal mensen mijn werk en stijl al."

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Ten Brinke al flink wat ervaring opgedaan in de wereld van bloemen en boeketten. "Ik heb de opleiding Bloem & Design afgerond. Voor deze opleiding heb ik stage gelopen en daardoor groeide ik echt. Ik ging verder op een hoger niveau, maar was ook van plan om dit jaar iets voor mezelf te beginnen. Als De Madelief niet op mijn pad was gekomen, was ik vanuit huis iets begonnen."

StroomDoor de oproep op Marktplaats kwamen de plannen van Ten Brinke in een stroomversnelling terecht. De vorige eigenares zocht op korte termijn vervanging. "Ik moest in een week tijd van alles regelen. Het hield ook in dat ik mijn opleiding en stage moest stopzetten. Maar ik houd wel van risico's."

Ze runt de zaak alleen: van het inkopen van de bloemen tot het mengen van boeketten. "Er komt veel kijken bij het werk van een bloemist", zegt ze. "Zo zijn er veel verschillende technieken om een boeket, krans of bijvoorbeeld een trouwarrangement te maken. Ook kan ik mensen adviseren over onder meer kleur en hoogte van een boeket."

StijlTen Brinke: "Ik blijf bloemen en potterie aanbieden. Ook de naam van de winkel blijft hetzelfde. Die past goed bij mij: lief en landelijk. Dat is precies mijn stijl." Ten Brinke is dan ook van plan die stijl door te voeren in het uiterlijk van haar winkel. "Verder ga ik wat kleding en sieraden verkopen."

Voor de toekomst heeft de jonge onderneemster nog genoeg dromen. "Als het goed loopt, wil ik graag groeien. Dan zal ik personeel nodig hebben en uitbreiden."

De officiële opening is dinsdag.

Foto: Sanne ten Brinke (Lenneke Lingmont)