Nieuws Financiën

Veenendaal gaat verder met DEVO

Hoop is gericht op betere tijden in de bouw, waardoor energieleverancier over vijf jaar geld kan gaan verdienen. Dit bericht De Gelderlander zaterdag.

JAAP RADEMAKER 7 maart 2016

Stroom Energie

De Veenendaalse energieleverancier DEVO is voorlopig gered. Het noodlijdende bedrijf dat de nieuwe woonwijk Veenendaal-Oost van energie voorziet, wordt nog eens vijf jaar de hand boven het hoofd gehouden door de aandeelhouders; de gemeente Veenendaal en private partner Quattro BV.

Veenendaal en Quattro staan momenteel al voor 15,4 miljoen borg, maar die borg loopt af op 30 juni. Om te voorkomen dat het miljoenen verlieslijdende DEVO omvalt, wordt de borg met vijf jaar verlengd, nu voor een bedrag van 12,2 miljoen euro.

Daarnaast krijgt de energieleverancier 1,4 miljoen euro om een lening te betalen die in juni afloopt. Zonder die steun zou het einde verhaal betekenen. DEVO had eind 2015 een schuldpositie van 13,3 miljoen euro. De energieleverancier voor de nieuwe wijk Veenendaal-Oost kampt al jaren met tekorten omdat er door de crisis veel minder woningen zijn gebouwd dan gepland.

Twee kwadenDe gemeenteraad moest donderdag kiezen uit twee kwaden; nog eens jaren financiële risico's lopen of de stekker eruit trekken. Maar ook dat zou voor de gemeente als aandeelhouder een miljoenenstrop zijn, met nog de vraag hoe het dan verder zou moeten met de energielevering voor Veenendaal-Oost.

Inmiddels wordt er weer in een hoger tempo gebouwd in Veenendaal-Oost. De verwachting is dat voor DEVO, volgens directeur René Prop, over een jaar of vijf het ergste leed geleden is. Daarna moet DEVO geld terug gaan verdienen. Harde cijfers zijn echter niet voorhanden, het dossier DEVO wordt al jarenlang grotendeels achter gesloten deuren behandeld.

Dat er veel in het verleden is misgegaan, daar zijn alle partijen in de raad het er wel over eens. DEVO werd in 2007 met goede intenties opgericht om op een duurzame manier energie te leveren. Daarna zijn er diverse keren zaken misgegaan. Wat, dat is nog steeds geheim, maar de raad wil nu wel meer openheid van zaken gaan geven over de 'leermomenten' van de afgelopen jaren.