Nieuws Financiën

Onderzoek Ipsos: pessimisme over economie neemt af

Uit nieuwe cijfers van de Ipsos Maatschappelijke Barometer, een onderzoek dat gehouden werd vanwege de Provinciale Staten Verkiezingen, blijkt onder meer dat het economisch pessimisme afneemt.

Van onze redactie 8 maart 2023

Inflatie lonen cao economie koopkracht economen rabobank ABN AMRO Klaas Knot

Afbeelding: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag

Blijf op de hoogte van het laatste (ondernemers)nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen én kijk en luister dinsdag live mee met De Ondernemer Kiest. Meld je aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden is gratis en eenvoudig, kan via deze link: nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Sinds april vorig jaar meet Ipsos in de Maatschappelijke Barometer de zorgen over inflatie en de mate waarin Nederlanders hun gedrag erop hebben aangepast. Zorgen over inflatie waren vooral tijdens de zomermaanden groot, maar nu lijken deze zich enigszins te stabiliseren.

Dat betekent niet dat de zorgen weg zijn. Drie op de vier Nederlanders (75 procent) maken zich momenteel zorgen om de stijgende inflatie in Nederland. Onder hoge inkomens liggen deze zorgen lager dan gemiddeld; hiervan maakt twee derde (68 procent) zich zorgen.

Ruim een kwart van alle Nederlanders (28 procent) verwacht dat de eigen financiële situatie de komende 12 maanden verslechtert.

Nadat het kabinet koopkrachtmaatregelen, waaronder het energieprijsplafond, aankondigde daalde het aantal Nederlanders dat zegt moeite te hebben om rond te komen. Op dit moment ligt dat aandeel nog steeds wel op 44 procent. Nederlanders met lage inkomens hebben de meeste moeite met rondkomen: drie vijfde (62 procent) van deze groep zegt door de stijgende inflatie meer moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het pessimisme over de economie neemt verder af. Ruim een kwart van alle Nederlanders (28 procent) verwacht dat de eigen financiële situatie de komende 12 maanden verslechtert. Eind augustus – voor de aankondiging van het prijsplafond – was dit economisch pessimisme bijna dubbel zo hoog (51 procent).

Lees ook: Hulp nodig bij Provinciale Staten Verkiezingen? Doe de AD kieswijzer

Ook wat betreft de verwachtingen over de economische situatie, neemt het pessimisme gestaag af. Waar op het hoogtepunt in augustus zeven op de tien Nederlanders (72 procent) verwachtten dat de economische situatie zou verslechteren, is dat inmiddels gedaald naar iets minder dan de helft (44 procent). Het is echter de vraag, nu de inflatie weer toeneemt, of het voorzichtige herstel van het economisch vertrouwen standhoudt.

Tweederde van de Nederlanders bekend met Provinciale Statenverkiezingen

Over twee weken (15 maart) zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In de Ipsos Maatschappelijke Barometer wordt ook gemeten in hoeverre Nederlanders bekend zijn met deze verkiezingen en wat zij hier inhoudelijk van weten. Twee op de drie Nederlanders (65 procent) weten dat er verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten. Eind januari – nog voor de aftrap van de campagnes – wist nog maar de helft van alle Nederlanders (49 procent) dat deze verkiezingen dit jaar plaatsvinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws