Actueel

Verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid gaat zzp’er maximaal 195 euro kosten

Demissionair Karien van Gennip Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP Demissionair Karien van Gennip Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP
Demissionair Karien van Gennip Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Dat staat in het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) van demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip, waar het AD en de NOS over schrijven. Belanghebbenden kunnen tot 23 juli reageren op het voorstel van Van Gennip (CDA). Aan de hand van de reacties wordt het definitieve wetsvoorstel vormgegeven.

Lees ook: ZZP’ers: AOV-voorstel sluit aan, tarief nog wel te hoog

Nu zijn veel zelfstandigen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een deel kan de hoge premies niet betalen. Anderen worden geweigerd door verzekeraars vanwege hun leeftijd of omdat ze een medische aandoening of medisch verleden hebben. Met het voorstel wil de minister een betaalbaar alternatief bieden voor zelfstandigen die door hun arbeidsongeschiktheid niet meer in staat zijn het minimumloon te verdienen.

Lees verder onder de advertentie

BAZ loopt tot AOW-leeftijd

Zelfstandigen gaan straks ongeveer 6,5 procent van je winst aan premie betalen, met een maximum van 195 euro per maand. Voor dat geld krijgen ze bij arbeidsongeschiktheid een uitkering van 70 procent van de winst vóór arbeidsongeschiktheid. De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon, dat voor 21-plussers anno 2024 op basis van een 40-urige werkweek 2300 euro per maand bedraagt.

De uitkering loopt tot AOW-leeftijd. Een zelfstandige komt pas na 52 weken ziekte in aanmerking voor de uitkering. Een zelfstandige die nu al verzekerd is en die zijn verzekering wil houden, kan ervoor kiezen niet mee te doen aan de nieuwe BAZ. Deze zogenoemde opt-out is er gekomen op aandringen van zzp-organisaties als Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en verzekeraars. Wel moet hun eigen verzekering aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid lost problemen op

Met de verplichte verzekering hoopt Van Gennip een aantal problemen op te lossen. Het voorkomt dat zelfstandigen snel in de bijstand verdwijnen en dan hun eigen vermogen moeten opeten. ,,Met deze verzekering kunnen zelfstandigen uitgaan van een basisvangnet bij arbeidsongeschiktheid en komen mensen niet zomaar in de bijstand met alle toetsen en het ‘opeten’ van het eigen vermogen als gevolg”, zegt Van Gennip tegen de NOS. ,,Ook hoeven zij niet afhankelijk te worden van hun partner.”

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast voorkomt de verzekering dat een deel van de kosten op de maatschappij worden afgewend, bijvoorbeeld door een beroep op huur- en zorgtoeslag. En het zorgt voor een eerlijker speelveld tussen werknemers die al verplicht verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, en zelfstandigen die niet verzekerd zijn.

BAZ keert maximaal minimumloon uit

De BAZ is bewust sober gehouden. Bij werknemers kan de uitkering hoger zijn dan het minimumloon, omdat ook rekening wordt gehouden met wat iemand verdiende voor hij of zij arbeidsongeschikt werd. Door de BAZ tot maximaal het minimumloon te laten uitkeren, blijven de kosten beperkt en de premie betaalbaar, is de verwachting. Dat is belangrijk voor de groep zelfstandigen die op of rond het minimumloon zit.

Lees ook: ‘Verdubbeling aantal zzp’ers is teken van deze tijd: vaste baan niet langer heilig’

Lees verder onder de advertentie