En daarom geeft Van Haasteren De Ondernemer graag nog vijf tips voor het slimmer benutten van de inzichten die je administratie kan bieden.
Heb je zijn eerste vier tips nog niet gelezen? Klik dan hier.
Tip 5: Begrijp je boekhouding. Wat vertellen de cijfers nou eigenlijk over je bedrijf?
De basis staat: je hebt een gedegen boekhouding, je voldoet aan al je financiële plichten als ondernemer en bovendien heb jij al je cijfers gedigitaliseerd. Nu heb je beschikking over allerlei belangrijke data over je bedrijf. Maar dan? Hoe kan die data jou nou iets vertellen over je onderneming? ,,Hoe je je cijfers moet lezen, hangt erg af van wat voor soort bedrijf je hebt”, vertelt Van Haasteren. ,,Als jij een detacheringsbureau hebt, heb je hele andere key performance indicators dan bijvoorbeeld een bouwbedrijf. Het is daarom van belang dat jij gaat bepalen wat precies de financiële gezondheid van jouw bedrijf definieert.”
Niet alleen jouw branche of het type bedrijf dat je hebt is bepalend voor hoe je het beste je cijfers kan lezen, ook je doelen en wensen wegen daarin mee. ,,Er zijn natuurlijk bepaalde templates of bedrijfsfilosofiën die je wat houvast kunnen geven, zoals de rule of 40, maar belangrijker is nog om bij jezelf na te gaan: wat wil ik met mijn bedrijf? Koers je af op verkoop of een overname, dan krijgen je cijfers een andere betekenis, dan wanneer je wens is om je groei om te zetten in meer marges.”
Wil je weten wat het verbeteren van je boekhouding voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie.
Tip 6: Maak prognoses
En wanneer je een helder beeld hebt van wat nou precies de financiële gezondheid van jouw onderneming bepaalt, kun je ook een helder beeld vormen van wat je de komende tijd zou kunnen verwachten voor je bedrijf. ,,Hoewel je boekhouding natuurlijk vooral iets zegt over wat je al hebt bereikt, kan je administratie je ook helpen bij het maken van plannen voor de toekomst”, vertelt Van Haasteren. ,,Als jouw administratie altijd up to date is, heb je namelijk veel nuttige data die je kan gebruiken bij het maken van prognoses of het opstellen van scenarioplanningen.”
Niet alleen is dat nuttig om strategie te bepalen of risico’s af te dekken, het geeft ook meer zelfvertrouwen als ondernemer, vertelt Van Haasteren. ,,Met de juiste data, kost het opstellen van een scenarioplanning niet eens zo veel tijd, maar zo’n prognose kan je wel enorm veel slapeloze nachten besparen. Grote investeringen doen of nieuwe deals sluiten kan best wel stressvol zijn en ten tijden van grote emotie worden soms niet de beste besluiten genomen, maar als jij alle mogelijke scenario’s al hebt doorgerekend, kun je altijd ergens op terugvallen.”
Tip 7: Zoek een bekwame sparringpartner om die ambities waar te maken
Ook raadt Van Haasteren aan om een goede sparringpartner te zoeken met wie jij eens samen je cijfers onder de loep kan nemen. ,,Bepalen wat precies de financiële gezondheid van jouw bedrijf definieert en je koers afstemmen op je doelen kan best een uitdaging zijn. Een goede sparringpartner, een financieel adviseur of accountant, kan enorm behulpzaam zijn in bepalen waar jij je focus zou moeten houden. En hoe beter jij je boekhouding in real time
Tip 8: Voor wie het hele jaar door zijn boekhouding bijhoudt, is de jaaropgaaf een eitje
In datzelfde kader is Van Haasterens volgende advies: hou je boekhouding altijd goed bij. ,,Dat is een kwestie van even twee weken gedisciplineerd zijn, en daarna zit het in je systeem”, zegt hij glimlachend. ,,Wij zien dat veel ondernemers ongeveer één keer per maand in onze applicatie zitten, en dan zitten ze er vaak meer dan een uur in. Bovendien zien we 30 procent meer activiteit op ons platform op piekmomenten zoals het einde van het jaar. Mijn advies is om van die één keer per maand vijf a tien minuten iedere week te maken. Niet alleen scheelt dat uiteindelijk tijd, je accountant zal je zó dankbaar zijn. En het einde van het jaar wordt er een stuk relaxter van. Want zeg nou zelf, wie wil er tijdens de feestdagen nog allemaal oude bonnetjes sorteren?”
Tip 9: De aantocht van een nieuw jaar is het moment om vooruit te kijken
Een ander voordeel van een boekhouding die altijd up to date is, is hoeveel makkelijker het daardoor is om vooruit te kijken. ,,In deze tijd van het jaar zitten veel ondernemers met spanning het voorjaar af te wachten omdat ze dan eindelijk een antwoord krijgen op de vraag: hoe heb ik het het afgelopen jaar gedaan?", vertelt Van Haasteren. ,,Wie altijd zijn cijfers bij de hand heeft, weet ‘hoe ze het gedaan hebben’, kan zien wat wel werkte en wat misschien niet en hoeft dus niet nog twee maanden af te wachten.”
En dat scheelt een hoop voor wie nu alvast koers wil bepalen voor 2023 en meteen in januari met een helder doel voor ogen het nieuwe jaar tegemoet wil treden. ,,Vaak kun je bij traditionele boekhoudpakketten pas beginnen met een nieuw jaar nadat je je oude jaar hebt afgesloten. Dat betekent dat je in januari eigenlijk al twee maanden achterloopt en het jaar met een valse start begint − dat is natuurlijk niks.”
Oftewel: breng nu je plannen al in kaart en denk na over wat jij voor ogen hebt voor je onderneming in 2023. Zo start jij straks, na een welverdiende kerstvakantie − want je administratie was natuurlijk up to date− aan een nieuw jaar waarin je je volledig kan focussen ophet behalen van jouw doelen en het optimaliseren van jouw bedrijf.
Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden van Visma | yuki voor jouw bedrijf.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visma | yuki