Nieuws Financiën

Visveiling en sorteerders Urk in de clinch

In het hart van de Urker gemeenschap speelt al maanden een conflict tussen de visveiling en sorteerders. Nu kreeg de directeur een steen door zijn raam. Zo meldt De Gelderlander.

Anton Goegebeur 31 augustus 2016

Visvieling

Heel even werden Teun Visser en zijn vrouw wakker van de klap, maar ze dachten aan onweer en vielen opnieuw in slaap. Zondag- ochtend trof Visser een straatklinker in zijn woonkamer aan. Knal door het raam gegooid. "Het zal wel met de spanningen op mijn werk te maken hebben."

De directeur van de visveiling is al maanden de gebeten hond op Urk. Tussen de directie en de zelfstandige vissorteerders loopt sinds ruim ruim twee jaar een conflict. Aanleiding zijn een dure sorteermachine die volgens de sorteerders niet deugt, en de tarieven. Die zijn niet naar behoren, aldus opnieuw de sorteerders. Toen de directie begin dit jaar een eigen stichting oprichtte om het sorteerwerk over te nemen van de 90 zzp'ers was de maat vol. Drie kort gedingen en twee beroepszaken volgden.

In de sorteerhal wordt een beetje smalend gedaan om het incident. "Hij zal wel naar ons wijzen", aldus Teun de Boer, een voorman van de vissorteerders. "We zijn met veel, misschien was het een van ons, al steunen wij zulke acties natuurlijk niet. Maar het is niet de eerste keer dat Visser met zo'n verhaal komt." Na de eerste rechtszaak riep Visser volgens De Boer al om bewaking. "Hij probeert ons voor te stellen als gewelddadige types."

Rechters in Lelystad en Leeuwarden stelden in verschillende rechtszaken de vissorteerders grotendeels in het gelijk. De directie mocht niet eenzijdig de afspraken veranderen. Tot de zaak helemaal is uitgeklaard moet de visveiling de vissorteerders toelaten in de sorteerhal en betalen volgens het tarief van 2015, dus voor de oprichting van de stichting. Begin augustus herhaalde de rechter dit vonnis grotendeels in een beroepszaak.

Het zijn in de eerste plaats de advocaten die via arbitragecommissie en een bodemprocedure een uitweg zoeken. "Er zijn drie arbiters benoemd. De verwachting is dat het misschien net voor december lukt", aldus raadsman Philip de Koningh van de vissorteerders. "Beide partijen hebben heel lang met elkaar samengewerkt en zullen dat nog heel lang gaan doen. Het enige dat nodig is, is elkaar recht in de ogen kijken en afspraken maken."

Dat zijn cliënten met stenen gaan gooien zou De Koningh verbazen. "Waarom? De rechter heeft al diverse keren herhaald dat de visveiling niet zomaar de relatie mag opzeggen. Ze hebben geen motivatie voor dergelijke agressie. Integendeel. Zij voelen zich sterker door het rechtssysteem."