Nieuws Financiën

Voederfabriek krijgt nieuwe gebruiker

Menno Pols 6 januari 2016

Mengvoederbedrijf1065

De mengvoederfabriek aan de Boomsestraat in Balgoij krijgt een nieuwe gebruiker. De Global Food Group uit Weert gaat er kippenvoer produceren.

Het bedrijf is eigendom van de familie Van Haren uit Balgoij. Die maakte er tot 2007 zelf mengvoeders. Vanaf dat jaar werd het bedrijf verhuurd aan veevoederproducent Fransen Gerrits uit het Brabantse Erp, die eind 2014 weer uit Balgoij vertrok. Daarna werd de productielocatie een jaar verhuurd aan Coppens uit Helmond. Per 1 januari is Global Food Group gebruiker van de fabriek.

"Wij maken vloeibare eiproducten", zegt directeur/eigenaar Math Lemmers van het bedrijf. "Dooiers, eiwitten en mengsels daarvan. Onze producten worden vooral gebruikt voor sauzen, salades, likeuren en in de bakkerijwereld."

Het bedrijf legt zich de laatste jaren toe op het creëren van een 'volledige keten'. "Dat wil zeggen dat we het hele proces, van kuikens tot legkippen en uiteindelijk eieren, zelf in de hand willen houden", licht Lemmers toe. "Ook het voer voor de kippen willen we zelf produceren. Daar hadden we al één fabriek voor, Balgoij is de tweede.

"We doen dat omdat de consument wil dat productieprocessen doorzichtig zijn. Mensen willen weten waar het eten vandaan komt. Als wij eieren op de markt inkopen, zijn dat anonieme producten. Als we alles zelf doen, kunnen we garanties bieden dat er nergens mee gerotzooid is."

Global Food was van origine vooral actief in de reguliere pluimveesector, ook wel bekend als bioindustrie. "De laatste jaren stappen we steeds meer over op scharrelkippen, vrije uitloopkippen en biologische kippen en eieren. De mensen willen tegenwoordig een hogere kwaliteit en meer dierenwelzijn. Daar moeten wij in mee. Dat doen we overigens graag, want het is een goede ontwikkeling", aldus Lemmers.

De mengvoederfabriek is het enige industriële bedrijf in Balgoij. Het gebouw domineert de ingang van het dorp vanaf de kant van Nederasselt. Ondanks de flinke omvang, werken er maar vier mensen. Die blijven er werken. Volgens Lemmers gaat Global Food in Balgoij 25 tot 30 ton kippenvoer per jaar produceren.

Bij de Global Food Group werken honderd mensen. Het bedrijf verwerkt 22 miljoen eieren per week en heeft een jaaromzet van 95 miljoen euro