Nieuws Financiën
Waarom het aantal faillissementen met betere regels veel lager kan
Het aantal faillissementen daalde vorig jaar met bijna 20 procent, meldt het CBS. Daarmee zette de daling van 2015 door. Met een betere faillissementswetgeving kan dat aantal nog verder omlaag, meldt het AD.

Door de aandacht voor de doodstrijd van V&D en andere geruchtmakende faillissementen leek vorig jaar een slecht jaar voor bedrijven. Maar dat was maar schijn. Omdat de economie op volle toeren draaide, kregen bedrijven juist meer lucht.
Nieuw bedrijfIn totaal gingen 4.396 bedrijven afgelopen jaar over de kop, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de Kamer van Koophandel startten zo'n 190.000 ondernemers een nieuw bedrijf.
BetalingsproblemenHet aantal faillissementen kan nog verder omlaag als de faillissementswetgeving in Nederland wordt aangepast, zegt het Centraal Planbureau (CPB). In Nederland overleeft één op de 40 bedrijven na betalingsproblemen. In de VS lukt dat vier keer zoveel bedrijven.
SchuldeisersOm de kansen op succes te vergroten moeten de rechten van schuldeisers worden ingeperkt, stelt het CPB. Schuldeisers moeten het onderpand niet meer kunnen opeisen bij een surseance of faillissement. En individuele schuldeisers moeten niet langer een schuld-akkoord kunnen dwarsbomen waardoor het bedrijf alsnog failliet gaat. Bedrijven kunnen ook vooraf al afspreken hoeveel procent schuldeisers terugkrijgen van hun schuld als een bedrijf in de problemen raakt en niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.
DoorstartIn Nederland neemt de curator de macht van de ondernemer over als een bedrijf uitstel van betaling aanvraagt. Een ondernemer moddert daarom vaak veel te lang door, want hij wil de autonomie over zijn bedrijf niet kwijt. Geef de ondernemer daarom meer zeggenschap, dan zal hij ook sneller uitstel van betaling aanvragen en hulp bij een doorstart accepteren, verwacht het CPB.
Gerelateerde artikelen: