Nieuws Financiën

Zorg voor een appeltje voor de dorst met een extra bron van inkomsten

Als ondernemer ben je niet altijd verzekerd van inkomsten. Vooral wanneer jouw onderneming op één probleem is gericht en dat probleem valt weg, dan verlies jij je bestaansrecht als bedrijf. Om mee te gaan met de flow van de tijd en je overlevingskans te vergroten, kun je je richten op meerdere inkomstenbronnen.

Joke Heikens | Foto: ANP 9 maart 2019

Tonyrobbins ANP 1

Als jouw bedrijf zich richt op meer duurzame artikelen en op kennis, dan is de kans niet zo groot dat je opeens overbodig wordt. Toch is het altijd verstandig om een appeltje voor de dorst te hebben. Dat kun je onder meer doen door meerdere inkomstenbronnen te hebben. Door van meerdere kanten geld binnen te krijgen, blijf je verzekeren van een goed inkomen en het kan je bedrijf ook nog eens laten groeien! Een passief inkomen generen kost wat moeite en investering, maar het kan je meer opleveren dan je had gedacht.

Meer taken

“Stel dat je iemand aangenomen hebt voor de administratie, maar diegene kan meer,” legt Adine Versluis van Lekker Leven met Minder uit. “Hij is bijvoorbeeld heel goed in marketing. Wat let jou dan om diegene wat extra uren op marketing te laten draaien? Misschien zat die medewerker toch al met te weinig werk in te veel uren. Door hem wat meer werk te geven, gaat hij lekkerder in zijn vel zitten, want zijn capaciteiten worden beter aangesproken.”

Lees ook: Minister Dekker wil bedrijf oprichten eenvoudiger maken

Verhuur een kantoor

Je hebt als ondernemer aan je huisvesting en je personeel de meeste kosten. “Kijk daar eens naar. Gebruik je alle ruimte? Anders kun je wellicht een kantoor verhuren aan een zzp’er. Dat levert je ook weer wat op, maar kost je niets. En hoe zit het met je personeel? Zoals ik in het voorbeeld al aangaf, kunnen mensen soms meer dan ze doen. Ook kun je veel personeelstaken automatiseren, dan kun je je personeel inzetten voor andere taken en kun je investeren in toekomstbestendige zaken.”

Diverse pakketten

Een ICT-bedrijf biedt vaak meerdere pakketten aan, een small voor kleine klanten en een super voor grote klanten. “Daartussen laat je van alles liggen”, stelt Versluis. “Voor de meeste klanten is de overstap van een klein naar een full-servicepakket te groot. Door meer mogelijkheden daartussen te bieden, help je je klant maar ook jezelf. Je hebt personeel in dienst die je daarmee aan het werk kunt zetten. Dat zorgt er ook voor dat jouw personeel naar een hoger niveau gaat.”

Lees ook: 10 redenen waarom je niet om Instagram heen kunt

Maak van jezelf een expert

Een bedrijf dat kennis biedt, heeft veel aan het uitbrengen van boeken. “Dat is een prima manier om je expertstatus te vergroten. Met een boek laat je zien dat jij er verstand van hebt. Dat boek hoef je niet zelf te schrijven, maar daar heb je ook weer personeel voor. Laat je personeel bijscholen, zodat je ze ook in kunt zetten als je naar aanleiding van je boek uitgenodigd wordt om te spreken en voor wanneer je een online training wilt bieden. Je ICT-medewerker kan pagina’s maken op je website zodat geïnteresseerden hieraan mee kunnen doen. Het kost eenmalig flink wat aan investering in tijd en geld, maar je kunt er jarenlang plezier van hebben! Je neemt de lessen op, zodat alle cursisten die op hun eigen moment kunnen zien. Als er ontwikkelingen zijn, neem je een nieuwe les op en klaar is Kees.”

Lesgeven

Ook lesgeven is een goede manier voor extra inkomsten. “Je kunt zelf cursussen gaan geven, maar je kunt ook contacten leggen met scholen in de buurt waar jij een gastles geeft. Dat vinden studenten vaak erg leuk en voor jezelf is dat ook een ervaring. Je kunt al dit soort gelegenheden gebruiken om extra reclame voor je bedrijf te maken. Zorg voor voldoende folders, flyers en ander marketingmateriaal om uit te delen. Daarvoor heb je je personeel om dat te maken.”

Consultancy

Als expert op een bepaald gebied, kun je ook als consultant fungeren. Andere bedrijven leren maar wat graag nieuwe technieken aan. “Als jij succesvol bent, willen anderen dat ook. Jij bent de expert en daarom word je uitgenodigd om je kennis met hen te delen. Daar word je voor betaald. Een dame die haar baan als verslaggeefster verloor, ging een boek schrijven en ze startte een blog. Ze deed nog steeds hetzelfde werk (schrijven) maar op een andere manier. Haar boek werd zo succesvol dat ze regelmatig als spreekster werd uitgenodigd, weer een nieuwe inkomstenbron.”

Alternatieven

“Verhuurt jouw bedrijf beveiligingscamera’s voor bouwplaatsen? Denk er dan ook eens over na om ook hekwerken voor beveiliging te verhuren. Zoek uit hoeveel dat kost en hoeveel het je oplevert. Kijk verder dan wat je nu doet. Ook in je personeelsbestand kijk je verder. Is er iemand die liever in zijn hokje blijft zitten en dat werk doet wat hij of zij altijd al deed en is er geen ruimte voor innovatie? Vraag je dan af of je deze medewerker wilt houden.”