Nieuws Financiën

Wat moet ik kiezen, de kunst of de horeca?

Tjeu van Ras | Foto: Van Assendelft Fotografie 7 januari 2016

Dekunstofdehoreca1065

Kunst en ondernemen gaan samen in Zeeland. Op de Zeelandse Wintermert van zondag 17 januari zijn niet alleen de Zeelandse winkeliers en ondernemers present, acht kunstenaars uit Zeeland tonen bij gelegenheid van de jaarlijkse markt twee dagen hun artistieke producten.

Dat gebeurt in de horecazaken in het centrum van Zeeland onder de titel 'Tussen Kunst & Kitchen'. Van kleurrijke schilderijen en beelden tot foto's van nationale en internationale popartiesten zijn er die twee dagen te zien.

WorstelenEen initiatief waar Georges de Groot (41) uit Zeeland met anderen de hand in heeft gehad. Hij is de verpersoonlijking van de combinatie van kunst en ondernemen. De Groot is uitbater van Kwalitaria De Groot en hij wisselt de frites en andere gerechten af met schilderen en keramiek. "Eigenlijk, worstel ik al mijn hele leven met de vraag wat ik moet kiezen, de kunst of de horeca", zegt hij in een interview met het Brabants Dagblad."

Al in zijn kindertijd was tekenen en schilderen zijn passie. Niet zo vreemd, want zijn vader, tantes en oom zijn ieder op hun eigen manier creatief bezig. Van schilderen en beeldhouden tot fotograferen. Georges de Groot koos voor de hotelopleiding en kwam in 1997 in de zaak van zijn vader Peter de Groot. Sinds vijf jaar is hij eigenaar van de eetgelegenheid.

KunstacademieGeorges de Groot volgde kort de deeltijdopleiding aan de kunstacademie, maar hij is vooral autodidact. Pastel-, houtskool- en potloodtekenen voerden hem naar het schilderen. En later, geïnspireerd door zijn tante, ging hij ook beelden maken. Net als op zijn schilderijen, maakt hij fantasiebeelden met veel kleur. "Ze ontstaan in mijn hoofd en als ik bezig ben, komt er meestal een hele serie uit. Werken vanuit een thema tot het genoeg is en dan borrelt er weer wat nieuws op." Figuratief expressionistischHijzelf noemt het figuratief expressionistisch. Hij heeft succes met regelmatige exposities, een eigen website én zijn werk in een galerie in het Belgische Turnhout. De Zeelandse wintermarkt is volgens De Groot een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met kunst van diverse kunstenaars. Op de markt presenteren zich midden in het dorp zo'n zestig Zeelandse winkeliers en ondernemers. Kunst is er twee dagen - zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur - te zien van Antoinet van Boekel en Jacques Versteeg in De Pastorie, Roger van den Berg in Ambianz, Doreth en Peter de Groot in d'n Brouwer, Sergio Boutkan bij Hap en Stap en van Georges de Groot en zijn tante Mia van Lankvelt-de Groot in Kwalitaria De Groot.