De nieuwe 150.000-volts superkabel is bedoeld voor ondergronds transport in stedelijke gebieden en kan liefst vijf keer meer hoogspanningsstroom transporteren dan de huidige generatie koperkabels. Door de geweldige isolatie is er geen elektromagnetisch veld en geen weerstand. De kabels kunnen ook veel dichter bij elkaar liggen, omdat er nauwelijks warmte wordt afgegeven.
MoeilijkheidDe moeilijkheid zit echter binnenin: om de elektriciteit zo goed te geleiden wordt de temperatuur met vloeibaar stikstof gekoeld tot -200 graden Celsius. Een duur en ingenieus procedé. "De vraag is of de kosten van het koelen opwegen tegen de voordelen van de veel grotere capaciteit", vertelt TenneT-topman Mel Kroon.
TenneT heeft heel Nederland afgezocht naar een geschikte locatie voor de test en is op Enschede uitgekomen. Benodigd is een plek waar enkele kilometers superkabel ondergronds gelegd kunnen worden, maar waar tegelijk een tweede hoogspanningskabel loopt als back-up. "Het betreft immers een test, we weten niet of alles goed werkt", zegt Kroon. "Als de stroom uitvalt, moet dat opgevangen worden."
Hulp universiteitDe technische universiteiten van Twente en Delft gaan meehelpen aan de pilot. Vanaf 2019 loopt de kabel van 3,4 kilometer tussen de Enschedese Van Heekstraat en de Vechtstraat. TenneT is momenteel in gesprek met de gemeente Enschede om afspraken te maken over vergunningen en dergelijke. Het verwacht voor de zomer een definitief besluit over de aanleg. Het werk zal volgens het bedrijf niet meer overlast geven dan bij de aanleg van een conventionele kabel.
PrimeurEnschede is dus de eerste plek waar kilometers van de High Temperature Super Conducting(hoge temperatuur supergeleidings)-kabel komen te liggen. In New York is eerder 600 meter aangelegd en in het Duitse Essen 1 kilometer. Maar nooit langer dan dat. "Dit is een wereldprimeur."
De hoogspanningsbeheerder is heel benieuwd of de kabel inderdaad goed werkt. "Wij denken dat de superkabel veel mogelijkheden biedt", aldus TenneT-ceo Kroon. "Maar of dat echt zo is, zal straks dus blijken."
Foto: Wim Corduwener - DTCT