Nieuws Financiën

Wereldwinkel Dordrecht heeft wind wél in de zeilen

De Wereldwinkel in Dordrecht draait goed, maar de medewerkers zien tot hun spijt dat dat elders helemaal niet het geval is, zo schrijft AD De Dordtenaar.

Peter Koster | Foto: Victor van Breukelen 13 december 2016

Wereldwinkel Dordrecht

Al decennia lang proberen vrijwilligers in Wereldwinkels, koffie, wijn en allerlei ambachtelijke, soms kunstzinnige producten aan de man te brengen met als enig doel te zorgen dat de makers uit de Derde Wereld een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Het goede doel blijkt anno 2016 in veel gevallen echter niet genoeg te zijn.

Zwaar weer

Het AD maakte eerder melding van tientallen Wereldwinkels die de deuren al hebben moeten sluiten. Aan de ene kant hebben ze net als andere winkels de wind gewoon tegen, onder meer door concurrentie van Internet, aan de andere kant doordat koffie en thee met het keurmerk ‘fairtrade’ inmiddels ook in de supermarkt te koop zijn.

Zelfstandig

Maar op de hoek van Steegoversloot en Voorstraat-Noord onttrekt de (zelfstandige) Dordtse Wereldwinkel zich aan die malaise, vertellen voorzitter Elly Janssens en inkoopster Elise Dekker. Hun winkel staat net als andere wereldwinkels boordevol levensmiddelen, kunst en lifestyle-artikelen.

Modern

,,Maar je moet wel met je tijd meegaan’’, weet Dekker: ,,Als je nu nog precies hetzelfde verkoopt als tien jaar geleden, dan red je het niet. Mensen willen iets nieuws zien. Ze komen niet altijd voor het verhaal van de eerlijke handel. Ze willen weten of je nog nieuwe glazen olifantjes hebt. Maar als mensen het willen, kunnen we dat verhaal er altijd wel bij vertellen. En soms willen mensen nog meer weten. Dan zoeken we dat uit.’’

Blij

Zo kreeg de winkel onlangs een nieuwe uitstraling en de etalage wordt regelmatig opnieuw ingericht. ,,Wij zien ook graag een klant blij de deur uit gaan, maar wij weten dan bovendien dat er iemand in de Derde Wereld blij van wordt.’’

Op de foto: voorzitter Elly Janssens van de Wereldwinkel in Dordrecht