Nieuws Financiën
Financieel adviseurs starten ‘noodhospitaal’ om faillissementen in mkb te voorkomen
Drie financiële ondernemingen zijn een samenwerking aangegaan om mkb-bedrijven te behoeden voor een faillissement en alle bijkomende narigheid. Zij maken daarbij gebruik van een nieuwe wet (per 1 januari) die het mogelijk maakt om vóór een faillissement een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders.

Foto: ANP
De voorspellingen zijn hard: veel ondernemers houden het nu nog min of meer droog door gebruik te maken van steunpakketten, maar er komt een moment dat die steun stopt en lasten toenemen, terwijl het nog maar de vraag is of klanten terugkeren. Experts voorzien tegen die tijd een explosieve stijging van faillissementen. Een mogelijke uitweg voor ondernemingen in zwaar weer is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die per 1 januari van kracht wordt. TriFinance, Hermes Advisory en Nuijten & Nederpel werken samen om de complexe wet toegankelijk te maken voor het mkb.
Lees ook: Wet Homologatie Onderhands Akkoord is er: betere uitgangspositie kleine schuldeisers
Geen kostbaar juridisch traject
Leon Harinck, leader Financial Management Services bij TriFinance: ,,Het is natuurlijk verschrikkelijk als je bedrijf door omstandigheden die je niet kunt beïnvloeden in de problemen komt. De coronacrisis zorgt ervoor dat de perspectieven voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf op korte termijn niet goed zijn. Dankzij onze samenwerking kunnen we hen een uitweg bieden en dienen we een maatschappelijk belang, want door een faillissement te voorkomen hoeven ondernemers geen kostbaar juridisch traject in, waarin er alleen maar verliezers zijn.”
De WHOA in het kort
Door gebruik te maken van de WHOA kunnen ondernemers op een nette manier hun bedrijf beëindigen, zonder dat er een faillissement wordt uitgesproken. De wet kan worden ingezet om schulden te saneren bij een onderneming met levensvatbare activiteiten en kan ook worden gebruikt om de activiteiten van een onderneming zonder een faillissement te beëindigen.
Het akkoord dat door middel van de WHOA met schuldeisers en andere belanghebbenden wordt gesloten, moet door alle betrokkenen worden gerespecteerd. Daarmee kan worden voorkomen dat één schuldeiser dwarsligt of een groter aandeel eist. Een ondernemer kan dan met een dragelijke schuld de toekomst tegemoet en als de omstandigheden het toelaten het ondernemerschap eenvoudiger weer oppakken.
Noodhospitaal voor schuldsanering en beëindiging
Pieter Christiaan van Prooijen, partner Hermes Advisory: ,,We zetten samen een ‘noodhospitaal’ op waarin ondernemers worden ondersteund bij het saneren van schulden of het netjes buiten faillissement beëindigen van hun bedrijf. We hebben een groot deel van het proces van de WHOA, zoals het verzamelen en controleren van gegevens van schuldeisers en aandeelhouders geautomatiseerd. Zo besparen we tijd en kosten, waardoor we ook veel mkb-ondernemingen kunnen ondersteunen.”
Ondernemingen kunnen alvast voorbereidingen treffen door een concept liquidatieakkoord op te stellen op basis waarvan zij een gesprek kunnen aangaan met hun stakeholders. Kijk hier voor meer informatie.