Nieuws Financiën

Wie tipte Nijmeegse vastgoedtycoon?

Thed Maas 29 januari 2016

Wietiptevastgoedtycoon1065

De CDA-fractie in de Berg en Dalse gemeenteraad wil het nu voor eens en altijd weten: van wie heeft de Nijmeegse vastgoedtycoon Ton Hendriks tussen 28 november en 4 december 2014 gehoord dat er geen bod op het gemeentehuis in Beek was uitgebracht? Dat schrijft De Gelderlander vrijdag.

Burgemeester en wethouders schreven in hun antwoord op eerdere CDA-vragen: 'De potentiële koper (Ton Hendriks) is door niemand namens de gemeente geïnformeerd.'

Vreemd"Dat is vreemd. Van wie weet hij het dan?", zegt CDA-raadslid Rob Verheijen. De CDA-fractie wil nu dan ook de onderste steen boven hebben en heeft een serie aanvullende vragen gesteld. 'Bij wie heeft Hendriks zich na de procedure gemeld en op welke wijze heeft hij te horen gekregen dat de openbare inschrijving geen resultaat heeft opgeleverd?', zo vraagt de CDA-fractie aan burgemeester en wethouders.

Eind 2014 wilde de toenmalige gemeente Ubbergen het gemeentehuis in Beek - dat werd overbodig door de toen nakende herindeling - middels een openbare inschrijving (tender) verkopen. De gemeente wilde minstens 7 ton voor het monumentale pand hebben.

Wellicht te goedkoopToen notaris Mostart in Beek op 28 november de openbare inschrijving sloot, bleek niemand een bod te hebben uitgebracht. Vervolgens werd op 4 december het pand voor 6 ton onderhands verkocht aan Hendriks. 'Wellicht te goedkoop', aldus het CDA.

De fractie stelde eerder al vragen omdat iemand Hendriks moest hebben verteld dat de tender niets had opgeleverd. "Ik heb de gemeente gebeld en kreeg daar te horen dat er geen koper was. De procedure is keurig netjes verlopen", zei Hendriks hier zelf over.

Openbare tenderprocedureHet CDA vraagt verder: 'Hoeveel partijen, buiten Hendriks, hebben zich na de openbare tenderprocedure gemeld als belangstellende?' En: 'Hoeveel belanghebbenden zijn in eerste instantie (om mee te doen aan de inschrijvingsprocedure) aangeschreven en welke informatie hebben die van de gemeente ontvangen?' Een vraag is ook of een koper erop kon rekenen dat de bestemming wordt veranderd. Nu mag bijvoorbeeld niet worden gewoond in het pand.