Nieuws Financiën

Winkelcentrum Colmschate Deventer in tien stappen op de schop

De eigenaar van winkelcentrum Colmschate wil dit jaar een begin maken met renovatie en uitbreiding.

Rudi Hofman 20 april 2016

Renovatie pixabay

Om tot een eigentijdser en aantrekkelijker winkelcentrum Colmschate te komen, is Richard Reulink van plan namens eigenaar HB Capital rond de zomer de eerste van tien bouwaanvragen in te dienen bij de gemeente Deventer.

De eerste aanvraag heeft betrekking op de ABN-hoek. Bedoeling is de puien en luifel van dit leegstaande pand te vernieuwen en de winkelruimte te vergroten. "We hebben ook al een huurder die graag in deze markante hoek wil zitten", zegt Reulink. De naam geeft hij nog niet prijs.

HerontwikkelingDe directeur van DVP Planontwikkeling BV moet voor HB Capital het winkelcentrum herontwikkelen. Dit zal de komende jaren in tien stappen gebeuren. Later dit jaar volgen bouwaanvragen voor het Bruna-blok en de uitbreiding van de Jumbo en Albert Heijn. De resterende aanvragen komen in 2017 aan de orde met mogelijk een beperkte uitloop richting 2018.

Als alles uitpakt zoals de eigenaar dat voor ogen heeft, is Winkelhart Colmschate (officiële naam) straks volledig vernieuwd, beschikt het over circa 3000 vierkante meter extra winkelruimte, zijn er zo'n 500 in plaats van 400 parkeerplekken en vormt het een veel logischer geheel dan nu.

UitbreidenVan de huidige 41 winkels - dit kunnen er volgens Reulink 45 à 50 worden, inclusief brasserie en een trekker waarbij al snel de naam Action valt - hebben er drie een tijdelijke invulling. De helft van de huidige ondernemers wil uitbreiden. De eigenaar is bereid de buitenkant van de panden onder handen te nemen en veel ondernemers willen hun interieur vervangen.

Reulink hoopt dat de gemeente de openbare ruimte gaat verfraaien. Voor het opknappen en uitbreiden van het winkelcentrum is, zo schat hij, vijf à tien miljoen nodig. De aanpak van de openbare ruimte en het creëren van extra parkeerplaatsen kost 'één à anderhalf miljoen'.

Optimistisch'Vaart achter verbouw van Flora' luidde 31 januari 2015 de kop boven een artikel in de Stentor. "Het liefst willen we nog dit jaar beginnen", zei Reulink destijds. Dit blijkt te optimistisch te zijn geweest.

Met het verleggen van kabels en leidingen vinden de komende dertien weken voorbereidende werkzaamheden plaats voor de beoogde renovatie/uitbreiding van het winkelcentrum. Hierdoor verhuist de weekmarkt de laatste drie donderdagen van mei naar de parkeerplaatsen tegenover Kruidvat en de Wibra.