Nieuws Financiën

Winkeliers klagen over 'gevaarlijke' Rijnstraat

Femke Rodenburg | Foto: Rianne den Balvert 6 januari 2016

Rijnstraatwoerden1065

Ruim een derde van de winkeliers in de binnenstad noemt de huidige inrichting van de Rijnstraat slecht. Dat blijkt uit een enquête van deze krant. De verkeersonveiligheid en het parkeergedrag van automobilisten blijken de grootste ergernissen. Dat meldt het AD woensdag.

'Meer dan waardeloos, levensgevaarlijk en zeer ondoordacht.' Het zijn uitspraken van winkeliers over de Rijnstraat. Uit de binnenstadenquête, die door 52 winkeliers werd ingevuld, blijkt dat 18 van hen geen goed woord over hebben voor de winkelstraat die afgelopen zomer opnieuw werd ingericht.

VerkeersveiligheidVan de 33 winkeliers die de straat beoordeelt met prima, maakt ook nog eens de helft een kritische opmerking over zaken als de verkeersveiligheid, het ontbreken van regels en de aanwezigheid van auto's.

Opvallend is dat van de zeer ontevreden winkeliers maar zes in de Rijnstraat zitten en de overige twaalf op een andere plek in de stad.

Toch zijn ook veel winkeliers uit de Rijnstraat kritisch over de winkelstraat die wordt gedeeld door voetgangers, fietsers en automobilisten. ,,Doordat er geen overzicht en duidelijkheid is, is het een rommel," legt Vincent van Goes van Go Sport uit. Deze zogenoemde shared-space-inrichting zou moeten zorgen voor een autoluwe straat, maar daar is volgens velen absoluut geen sprake van. ,,Er wordt overal voor de winkels geparkeerd en alles gaat door elkaar, levensgevaarlijk," vindt Esther Heyting van kledingzaak Mod'Es Mode. ,,Mensen kunnen de vrijheid kennelijk niet aan, want het parkeren is nu een rommeltje," vindt ook Edith Jansen. De mede-eigenaresse van Hobbyshop Woerden vindt wel dat de straat door de herinrichting verbeterd is. ,,Het nodigt uit om gezellig doorheen te lopen."

Hoewel in de winkelstraat nog maar ruimte zou zijn voor maximaal twintig geparkeerde auto's tegelijk, wordt dit aantal regelmatig overschreden. Om het aantal auto's in kaart te brengen, heeft de gemeente afgelopen najaar drie maanden geteld. Het onderzoek is volgens een woordvoerder afgerond, maar het advies moet nog naar het college.

LangCDA-raadslid Job van Meijeren vindt dat het allemaal lang duurt. ,,Natuurlijk moet iedereen eerst even wennen, maar het wordt tijd voor cijfers," vindt hij. ,,Iedereen heeft het erover en er worden ook zorgen geuit over de veiligheid."

Ook Woerdenaren blijken lang niet allemaal enthousiast over de winkelstraat. Een nieuwe Facebookpagina om de Rijnstraat autovrij te kregen kreeg binnen een week al 139 sympathisanten.