Nieuws Financiën
Zakelijke markt is zorgenkindje voor KPN
De prestaties van KPN zijn al twee jaar uit te tekenen. De consumentenmarkt trekt aan en de zakelijke markt blijft een zorgenkindje, schrijft het AD. Ook in 2017 zal hier geen verandering in komen, meldde topman Eelco Blok gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Nee, een glazen bol is niet nodig bij 's lands grootste telecombedrijf. Het concern is als Dr. Jekyll en Mr. Hyde. Door de malaise op de zakelijke markt dook de omzet onder de 7 miljard euro, een daling van 200 miljoen euro.
TechnologieDe oorzaak: veel bedrijven verruilen hun dure ICT en telecomdiensten voor zogenoemde all-in-one-servicepakketten. Door de voortschrijdende technologie en cloud-mogelijkheden kunnen miljoenen worden bespaard op systeembeheer. KPN is daar de dupe van.
Gelukkig maakt het telecombedrijf veel goed aan de consumentenkant. Hoewel de superprestaties van 2015 niet werden geëvenaard - toen kwamen er 300.000 klanten bij - blijft het bedrijf veel nieuwe mobiele-, tv- en internetklanten binnenhalen. Bovendien verdient KPN meer per klant: waar budgetmerken Simyo en Telfort abonnees verloren, groeide het veel profijtelijkere premiummerk KPN.
Mede door de hogere winst per klant verbeterde het bedrijfsresultaat van 2,3 miljard in 2015 naar 2,4 miljard afgelopen jaar. Ook de vele reorganisaties onder Blok werpen vruchten af: daardoor geeft KPN jaarlijks inmiddels ruim 460 miljoen euro minder uit. Ondanks die prestatie daalde de winst met 150 miljoen euro tot 370 miljoen euro.
KoersVoor Blok is het glas meer vol dan leeg. ,,We zijn goed op koers, hoewel de problemen op de zakelijke markt nog wel even kunnen duren." Hij wijst op de positieve signalen die daar zijn. ,,De orderportefeuille is gegroeid en de klanttevredenheid ook. Het herstel komt er aan." Toch zal de neergang pas over enkele jaren echt zijn gestuit.
Beleggers zijn niet onder de indruk: de koers van KPN daalde. Sowieso is de koers afgelopen jaar gekelderd van 3,51 euro op 1 februari 2016 naar 2,66 euro op 31 januari.
Dezelfde omzetOok dit jaar blijft KPN een Jekyll en Hyde. Voor komend jaar rekent de financiële man Jan Kees de Jager op dezelfde omzet. De vrijwel volledige afschaffing van de dataroamingkosten in de EU gaat het bedrijf nog wel geld kosten: zo'n 40 tot 50 miljoen euro minder omzet. De Jager: ,,Wij hebben al bilaterale afspraken gemaakt met andere telecomproviders. Die tarieven zijn lager dan het door Brussel bepaalde maximum."
Uitdagend wordt 2017 zeker, want fusiebedrijf Vodafone/Ziggo zal naar verwachting actief reclame gaan maken. Nu zijn de twee nog erg gericht op alle processen rond hun samengaan. Verder zijn T-Mobile en Tele2 een prijzenoorlog begonnen op het gebied van mobiel internet. Het dividend over 2016 zal 10 cent bedragen, voor dit jaar gaat KPN uit van een cent meer.