Nieuws Financiën

Zeelandse ondernemers positiever gestemd dan rest van Nederland

Zeeuwse ondernemers verkeren in een jubelstemming. Ze verwachten meer omzet en winst dan hun collega's elders in het land. Dit schrijft PZC in de krant van woensdagochtend.

Frank Balkenende (PZC) 17 augustus 2016

Juichen

De BV Zeeland draait als een lier. Van alle ondernemers in het land zijn de Zeeuwen met afstand het positiefst: ze verwachten meer omzet en winst, met name in de sectoren horeca en bouw. Ook zullen ze meer investeren.

De euforie blijkt uit de Conjunctuur-enquête Nederland voor het derde kwartaal. Daarin meten het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, MKB Nederland, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversorganisatie VNO-NCW de temperatuur in ondernemersland. De statistieken geven aan waar optimisme en waar pessimisme overheerst.

Optimistisch

Waar Drenthe sombert en Zuid-Holland het weinig zonnig inziet, verkeren de Zeeuwse ondernemers vaak in een jubelstemming. Op nagenoeg alle fronten zijn bedrijven optimistischer dan hun collega's elders in het land. Dat geldt voor het economisch klimaat, de verwachte omzet én winst in het derde kwartaal en de export. Zo boekte het Zeeuwse bedrijfsleven in het tweede kwartaal beduidend meer winst dan de rest van ondernemend Nederland. Ze voorzien ook de grootste winstontwikkeling. Wat export betreft trekt Zeeland eveneens de breedste glimlach.

Banen

Ook qua verwachte banengroei zit Zeeland in de kopgroep, samen met Gelderland, Flevoland en Friesland. Vooral in de bouw ontstaan banen. Zeeland heeft in het bijzonder mee dat de horeca voor extra veel (seizoens)banen zorgt.

De verschillen tussen Zeeland en andere provincies zijn de laatste tijd niet zo groot geweest. Het 'verbaast' ook Jan Henk Verburg, senior adviseur bij de Kamer van Koophandel. "Meestal komt het economisch herstel hier wat later."

Export en toerisme

Heeft hij een verklaring voor de jubelzang? "Ik denk dat de havens en de daarin gevestigde bedrijven voor een groot deel bijdragen aan dit succesverhaal. Dat zie je terug in de verwachte export, die veel hoger wordt ingeschat dan in overig Nederland. Verder brengt het toerisme geld in het laatje en zorgt die sector voor banengroei, ook al zijn dat deels seizoensbanen. Daarnaast is de bouw uit het dal geklommen. Er worden weer meer nieuwe huizen gebouwd, maar dat geldt ook voor andere provincies."

Verburgs verhaal wordt gestaafd door de investeringsplannen van Zeeuwse bedrijven. Die streven procentueel bijna alle provincies voorbij. Alleen Utrechtse ondernemers zijn van plan de portemonnee net iets verder open te trekken. Volgens Verburg toont de conjunctuurenquête aan dat Zeeland ook ondanks een relatief zwakke arbeidsmarkt - te weinig hoogopgeleiden - 'goed zaken kan doen'. "De enquête zegt niks over de structuur van de economie."