Nieuws Financiën

Met zelfgebouwde computers delven deze Amsterdammers in hoog tempo cryptomunten

In hun achtertuintje delven Timo Moors en Jesse Smit sinds 2016 cryptomunten. Door de hype omtrent de digitale munten zijn ze ook een adviesbureau begonnen, schrijft het Parool. 'Je moet goed weten welke munt je kiest.'

Marloes de Moor | Foto: Tammy van Nerum 15 februari 2018

Bitcoin crypto valuta mining achtertuin miljoenen

Moors en Smit proberen wel eens uit te leggen hoe ze cryptomunten delven. Maar vaak merken ze halverwege hun uitleg dat het hun toehoorders duizelt en dat ze langzamerhand afhaken op die wirwar van technische vaktermen.

Zelfs als Smit een analogie gebruikt, besluit zijn moeder zijn betoog met een vaag "O, oké," om er vervolgens nog steeds weinig van te snappen. "Mensen zien ons vaak als een soort tovenaars. Ze vinden het boeiend wat we doen, maar de complexe materie is, zeker aan leken, soms moeilijk uit te leggen," zegt Moors.

Lees ook: Hoe werkt bitcoin?

Hobbyproject

De twee begonnen in 2016 met het delven van cryptomunten, minen in jargon. "Op dat moment waren er nog maar weinig mensen mee bezig. We moesten alles zelf uitvinden. Het was nog echt een hobbyproject," zegt Smit, die al sinds zijn vijftiende met programmeren bezig is en er later zijn beroep van maakte. De twee besloten een miningmachine te bouwen.

Om cryptomunten te kunnen delven heb je speciale computers en videokaarten nodig. De videokaarten zijn in staat extreem ingewikkelde cryptografische sommen op te lossen. Voor elke juiste berekening worden Moors en Smit beloond met nieuwe digitale munten.

Anders dan bij centrale banken, die geld maken en in omloop brengen, worden cryptomunten beheerd door een gezamenlijk, wereldwijd netwerk van computers met dezelfde kopie van informatie over transacties (logbestanden): ook wel blockchaintechnologie genoemd.

De ­bekendste toepassing is het betalingsverkeer met cryptomunten. Inmiddels staan op internet complete handleidingen en kun je zelfs miningcomputers kopen waarmee je meteen kunt beginnen met delven van de munten.

Lees ook: Moet je bitcoins opgeven aan de belasting?

Zelfgebouwde computer

"Dat was in onze tijd wel anders," zegt Smit, alsof het zich een halve eeuw geleden afspeelde. "De technische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Dan is anderhalf jaar best een lange tijd," legt hij uit.

Na enkele beginnersfouten, een zoektocht naar de juiste software en een paar kapotte moederborden - kloppende hart van de computer - lukte het Moors en Smit uiteindelijk digitale munten te delven met hun zelfgebouwde computer.

Miningcomputer

Toen ze de eerste munten zagen binnenkomen, raakten ze enthousiast en wilden ze het professioneler gaan aanpakken, met meer computers. "Onze eerste miningmachine stond nog gewoon in de huiskamer, maar die gaf zo veel warmte af en was zo luid dat huisgenoten er last van hadden," vertelt Moors. "Zo ontstond het idee om een miningfabriekje in een schuurtje in de achtertuin te bouwen."

Geld kostte dat project wel. Moors en Smit vroegen daarom twee vrienden of zij er ook in wilden investeren. Samen legden ze zesduizend euro bij elkaar, waarmee ze eind 2016 een grotere miningmachine konden bouwen. Moors zocht uit hoe ze dat het efficiëntst konden gebruiken.

Zo veel mogelijk munten

"We wilden natuurlijk zo min mogelijk stroom verbruiken en zo veel mogelijk munten binnenhalen. Om dat te bereiken rekenden we videokaarten door. Hoeveel stroom gebruikt een kaart en hoeveel munten brengt hij op? Zo konden we de kaarten kiezen die het gunstigst zijn."

Achterin hun tuin in Amsterdam-West bevindt zich nu een eenvoudige, groene schuur die drie moederborden herbergt. En veel stroom -en internetkabels, snoeren en voedingen.

Koeling

Op elk moederbord zijn vijf videokaarten aangesloten, die veel gezoem produceren. "Het is nu erg koud, waardoor de koelfans op de kaarten niet vol staan te draaien. Maar in de zomer wordt het hier bloedheet," vertelt Smit.

Terwijl de videokaarten koortsachtig aan het rekenen zijn, kan de temperatuur in het schuurtje oplopen tot 90 graden. Het zelfgebouwde luchttoevoersysteem in het schuurtje voorkomt dat de kaarten te warm worden en het systeem doorbrandt.

Energieverbruik

De computers draaien 24 uur per dag op volle toeren. "We zijn daarvoor ongeveer 180 euro per maand aan energie kwijt. Je merkt het dus wel in je energieverbruik. We betalen dit met inkomsten van de cryptomunten," zegt Moors. Hoeveel het minen ze oplevert, laten ze in het midden. "Voldoende om de huur en energie van te betalen."

Moors en Smit begonnen met het delven van muntsoorten als Ethereum, Zerocash en Monero, maar hebben zich nu toegelegd op de Hush. "Hush is een nieuwe, relatief onbekende munt. Hoe meer mensen een bepaalde munt gaan minen, hoe minder je eraan verdient. Dat was bij de Ether op een bepaald moment het geval. Daarom zijn wij nu overgestapt op de Hush."

Lange tijd gebeurde er niets met de Hush, tot hij onlangs vier keer zo veel waard werd.

Goed anticiperen

Als je iets wilt verdienen aan digitale munten, moet je volgens Moors goed anticiperen op de markt en de toekomst. "De Hush is nu aantrekkelijk voor mensen, omdat je er volledig anonieme transacties mee kunt doen. Met de bitcoin kan dat niet meer. Op dat soort marktontwikkelingen spelen we in," zegt Moors.

In de afgelopen maanden was de hype omtrent cryptovaluta groot: mensen wilde hoorden overal over digimunten. Spaargeld levert weinig op vanwege de lage rente. Om die reden besluiten veel mensen hun geld te beleggen in cryptomunten. Voor een beginner is dat volgens Moors nog niet zo eenvoudig.

"Er zijn meer dan veertienhonderd soorten munten. Je moet goed weten welke je kiest en welke eventueel meer waard zouden kunnen worden. Mensen die er geen verstand van hebben, denken soms dat ze er snel rijk mee kunnen worden, maar realiseren zich niet dat je flink kunt verliezen als je investeert in een munt die zwaar overkocht is."

Dagelijks gebruik

Steeds vaker vroegen mensen Smit en Moors om advies bij het beleggen. Om die reden besloten zij enkele maanden geleden te starten met hun bedrijf Canary Pete. "We maken uitvoerige analyses en bepalen aan de hand daarvan welke munten interessant zijn en tegen welke prijs je die zou kunnen kopen en verkopen."

"Klanten kunnen inleggen vanaf 15.000 euro. Zo beheren we de investeringen van onze klanten en nemen we ze veel werk uit handen. Tegelijkertijd kunnen wij onze kennis van de munten ook weer gebruiken voor het minen."

Moors en Smit verwachten dat de blockchaintechnologie over vijf jaar heel groot zal zijn en dat de waarde van de cryptomunten daardoor blijft stijgen. "Anonieme transacties is slechts één van de toepassingen. Wij denken dat er in de nabije toekomst gigantisch veel mogelijkheden zullen zijn. Denk aan energieruil of het kopen van huizen. Consumenten zullen daar dagelijks gebruik van maken zonder dat ze dit door hoeven te hebben."