Nieuws Financiën

Zlata uit Hilversum laat Amerika vioolspelen

Zlata Brouwer wil viool - spelen voor iedereen waar ook ter wereld toegankelijk maken. ,,Het past bij mij zo’n doel te stellen. Ik vind het leuk de grenzen op te zoeken.”

Patty Sjerps | Foto: Jeroen Jumelet 19 december 2016

Viool

Ze heeft een winkel, een webshop en een vioolschool, waarin ze samenwerkt met drie freelancedocenten. ,,Er zijn veel slechte violen op de markt en maar weinig goede en betaalbare instrumenten. Door mijn eigen lijn te importeren waarborg ik de prijs-kwaliteitverhouding. Mijn carbonfiberstrijkstokken komen uit China, de violen uit Tsjechië, Duitsland, Roemenië en Engeland, de snaren uit Slowakije en de hars en andere toebehoren uit Oostenrijk.”

YouTube

Behalve in haar winkel en webshop is Zlata te vinden op YouTube. ,,Ik heb altijd al interesse gehad in onlinebusiness en -educatie. In 2013 besloot ik Engelstalige onlinecursussen te gaan aanbieden. Ik maakte 250 instructievideo’s en zette die op YouTube. Mijn kanaal is nu al meer dan een half miljoen keer bekeken. Door online iets weg te geven bind ik mensen waar ook ter wereld aan mij, die allemaal meer willen.”

Violin Lounge

Daarom bedacht Zlata in 2013 Violin Lounge, de onlineacademy voor vioolspelen. Met e-cursussen, maar ook met persoonlijke lessen via Skype. Met name Amerikanen smullen van de virtuele vioollessen. ,,Maar ik heb ook klanten in India, Nieuw-Zeeland, Europa en Zuid-Amerika!”

Met de onlinecursussen boort Zlata ook voor haar producten een overzeese markt aan. ,,De hoeveelheden verschillen, maar ik verkoop zeker een paar strijkstokken per maand aan klanten in Amerika.”

Nuchter

De vioollessen via Skype leveren bijzondere momenten op. ,,Ik ben een nuchtere Nederlander. Amerikanen zijn hyperenthousiast en gaan soms helemaal uit hun dak. Wat ik ook heel leuk vind: mijn cursisten zijn ook maar gewone mensen die vioolspelen. Laatst belde een cursist te laat in op Skype. Er was een schaap ontsnapt op zijn ranch! Ik kreeg direct een rondleiding. Zoiets maak ik in Nederland niet mee met mijn leerlingen.”

Groeimogelijkheden

Zlata ziet nog volop groeimogelijk - heden voor haar onlineacademy. ,,Ik geloof in plaatsonafhankelijk leren. Je kiest iemand omdat die bij je past en niet omdat hij toevallig bij je in de buurt woont. Bovendien heeft video een apart effect. Het schijnt dat tieners leerstof via video sneller oppakken. Er zal wel altijd een combinatie moeten zijn van persoonlijk en online. Dat werkt bij mij in de praktijk ook heel goed. Al zie ik wel dat door mijn video’s het kwartje sneller valt.”

Op 24 december speelt Zlata Brouwer in de Petrus en Pauluskerk in Soest. Meer info: violinlounge.com of vioolspelen.nl.

Tips van de exporteur

Wie: Zlata Brouwer (31)Wat: strijkstokken voor (alt)violen en onlinevioolcursussenVan: Violin LoungeOmzet: €120.000 over de VS

Zlata Brouwer geeft tips voor de export naar de Verenigde Staten.

1 De taalMaak je geen zorgen over je Engels. Met een Europees accent creëer je onder Amerikanen juist vertrouwen.

2 VerpakkingBesteed voldoende aandacht aan de verpakking van je product. Onderweg wordt de zending bloot - gesteld aan wisselende temperaturen en boven - dien wordt er niet altijd even voorzichtig mee omgegaan.

3 InvoerrechtenCommuniceer duidelijk wie waarvoor invoerrechten moet betalen.

4 TransportZoek een transportbedrijf dat uitzoekt op welke manier en met welke vervoerder jouw producten zo veilig en goedkoop mogelijk kunnen worden verstuurd.