Nieuws Financiën
Zo groeit de 7 Deugden met stapelfinanciering naar 40.000 liter bier
Garmt Haakma, directeur van Brouwerij De 7 Deugden in Amsterdam, heeft het fenomeen stapelfinanciering zo ongeveer uitgevonden. Om zijn droom en missie te verwezenlijken, de bouw van een nieuw en modern brouwhuis, wist hij via crowdfunding, aanschrijven van fondsen en een gunstige lening bij de Rabobank ruim 1 miljoen euro op te halen. Zijn missie, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan geven, kan gewoon doorgaan.

Hoe is het idee ontstaan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen?
“In mijn vorige baan was ik hoofd P&O. Ik had een autist aangenomen in de veronderstelling dat dat wel zou gaan. Na negen maanden moest ik hem helaas ontslaan. Ik lag daar wakker van en besloot er werk van te gaan maken.”
Maar hoezo dan een brouwerij beginnen?
“Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Ik ga een brouwerij beginnen’, omdat een brouwerij uiteenlopende werkzaamheden biedt. Er moet worden schoongemaakt, gebrouwen, gebotteld en geëtiketteerd. Daarnaast moet bier worden rondgebracht en de administratie worden gedaan. Ik heb mijn baan opgezegd en ben begonnen. Ik begon niet in de eerste plaats vanwege het bier. Bij Brouwerij De 7 Deugden gaat het in de kern niet om het product. Bier is alleen maar een middel om een doel te bereiken: werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Lees ook: Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’
Leg de naam De 7 Deugden eens uit.
“Deugden zijn volgens de Katholieke traditie eigenschappen die je nodig hebt om relaties te onderhouden: wijsheid, rechtschapenheid, matigheid, moed, geloof, hoop en liefde.” Het zijn dus ook competenties om werkrelaties te onderhouden. Die competenties heeft niet iedereen van nature. Mensen met autisme of die doof zijn, hebben het niet of in mindere mate. Op dit moment werken er dertien mensen die samen 8000 liter per maand brouwen.”
Je haakt wel in de trend van stadsbrouwerijen.
“We brouwen sinds 2010, dus nog voor die hype, maar de concurrentie is pittig. We onderscheiden ons niet alleen op het vlak van ons personeelsbeleid, maar ook op de bieren die we brouwen. We produceren genietbieren. Je moet dan denken aan een stout met koffie, doet het goed bij een chocolade dessert, of bier met een pepertje voor een wat stevigere bite, of een tripel met kruidnagel. De trend is om eten en bier op elkaar af te stemmen, dat heet food & beer pairing.”
Waarom wil je groeien?
“Ik wil de continuïteit van de brouwerij waarborgen en iedereen in mijn brouwerij kunnen betalen naar rato van zijn arbeidsgeschiktheid. Daarnaast is Brouwerij De 7 Deugden geen charitatieve instelling. Er zal gewoon winst gemaakt moeten worden. Daar is groei voor nodig. Op termijn is daar een installatie voor nodig die tot 40.000 liter per maand kan gaan en die past niet in ons huidig onderkomen. Vandaar onze zoektocht naar een nieuw onderkomen.”
Best eng deze stap?
“Ja, maar blij dat ik hem heb gemaakt. Op het terrein van de Molen van Sloten, werkelijk een toplocatie, openen we maart 2018 onze brouwerij met een moderne installatie die uit Tsjechië komt, kantoor en proeflokaal. Toeristen kunnen na een tocht door de molen bij ons ook een rondleiding krijgen en daarna een biertje drinken. Eind 2018 moeten we al op 20.000 liter zitten om dan in stappen naar 40.000 te gaan. Uiteindelijk zitten we dan op rozen. We gebruiken gelijk dit moment om een kam door ons assortiment te halen. We gaan nog maar zeven soorten pils brouwen en soms een specialiteit.”
Je hebt de financiering goeddeels zelf georganiseerd. Hoe ging dat?
“De brouwerij heeft enorm veel ambassadeurs vanwege dat speciale karakter van het bedrijf. Van de bank verwachtte ik niks. Daar had ik al eerder bot gevangen. Via crowdfunding bij mijn ambassadeurs had ik zo 550.00 euro bij elkaar. Sommige van hen zijn zelfs aandeelhouder geworden. Overigens zat daar geen crowdfundplatform tussen, daar moet je 10 procent aan afdragen. Ik deed het allemaal zelf via e-mails en bellen. De volgende stap was bij het Kansfonds en het VSBfonds 135.000 euro lenen. Uiteindelijk sloot ik bij de Rabobank een hypothecaire lening af met het gebouw als onderpand en een krediet voor werkkapitaal.”
Lees ook: Brouwbroers uit Losser brengen Weizen Dubbelbock op de markt
Wat is je ambitie?
“Klonen door heel Nederland om zo zinvolle werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar uiteindelijk moeten we gewoon elke dag goed en smaakvol bier brouwen. Ons karakter heeft een gunfactor, maar geen behoudfactor.”
Ik doe het voor die jongens en meiden, want anders hadden ze thuis achter de geraniums gezeten