Nieuws Financiën

Zorgen om lege winkels in Hart van Hoograven

Zeven jaar na de opening van winkelcentrum Hart van Hoograven aan de 't Goylaan in Utrecht staat een aantal winkels alweer leeg. En volgende week sluit de Turkse supermarkt zijn deuren, waardoor er drie panden op rij onbemand raken. Dat meldt het AD.

Elisa Heisen 9 maart 2016

Leegstand winkels verkrotting

De supermarkt kan de huur niet meer betalen. "Er komen minder mensen naar onze supermarkt en de huur is hier hoog. Daardoor kunnen we niet meer rondkomen", zegt de eigenaar, die verder niets kwijt wil. Eerder verlieten de Turkse slagerij Andalous en de failliete bakkerij Stellard het winkelcentrum. Hoewel de bakkerij in november liet weten een doorstart te maken onder een nieuwe naam, staat het pand nog altijd leeg.

Afwachten"Natuurlijk baren de leegstaande panden mij zorgen", zegt Emile Binkhuysen, eigenaar van Ekeris Fietsplezier. "Het is afwachten of ze op korte termijn worden ingevuld." Volgens Binkhuysen speelt het kostenplaatje mee in het vertrek van de supermarkt. Hij geeft aan dat de huur hoog is, omdat het om een vrij recent gebouwd winkelcentrum gaat. Hij maakt zich geen zorgen om zijn eigen zaak. "Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe invulling van de panden."

Een aantal meters naast de Turkse supermarkt zit een grote Albert Heijn. Volgens Nouria Oostrom-Elgarbi trekt die bezoekers van de Turkse supermarkt weg. Omwonenden vinden het jammer dat de winkel verdwijnt. "Het is zonde", zegt Oostrom-Elgarbi. "Ik kwam er vaak. Ze verkopen er veel producten die Albert Heijn niet heeft. Er is bijvoorbeeld een uitgebreider assortiment aan kruiden. De boodschappen zijn er bovendien goedkoper."

PrimaEen stuk verderop, in het winkelcentrum aan het Smaragdplein, draait een andere Turkse supermarkt goed.

"Bij ons gaat het prima", vertelt Topuz, eigenaar van Hira Supermarkt. "We zitten in ons tweede ondernemingsjaar en zien een stijgende lijn qua inkomsten. Maar wij zitten dan ook een stuk meer in de loop dan de winkels van het Hart van Hoograven. Voorlopig voorspellen wij geen problemen voor onze zaak."