Nieuws Financiën

Zwolle kan jeugd helpen aan baan

Gemeente Zwolle kán en móet gebruik gaan maken van landelijke subsidie die ze de kans biedt jongeren aan te nemen.

Van onze redactie 17 februari 2016

CV Werk Thinkstock

De VVD in Zwolle wil dat de gemeente jongeren in Zwolle een betaalde baan aanbiedt. Daarvoor zou ruim 800.000 euro aan landelijke subsidies beschikbaar zijn.

DoelDe VVD baseert zich op een artikel in Binnenlands Bestuur. "Het A+O fonds Gemeenten heeft nog zo'n 840.000 euro te vergeven aan gemeenten die jongeren een betaalde baan aanbieden", zegt Johran Willegers van de VVD. "Het doel (van dat fonds, red.) is om de jongereninstroom te vergroten, vergrijzing tegen te gaan en onderwijs beter te laten aansluiten op de gemeentelijke arbeidsmarkt."

Afgestudeerde jongeren Het zou gaan om werkervaringsplaatsen van zes maanden, jongerenbanen of traineeships van één of twee jaar. "En leerbanen van minimaal een jaar zijn subsidiabel, staat op de site van het A+O fonds2", aldus Willegers. "En laten we wel wezen, het gaat hier niet om banen voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar jongeren die zijn afgestudeerd aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding. Als zij hier geen baan vinden, trekken ze weg."

BindingWerk heeft voor de VVD topprioriteit, zegt Willegers. "Als er kansen zijn vanuit fondsen geld te steken in jongerenwerkgelegenheid, moet Zwolle die grijpen."De jongerenregeling van het A+O fonds bevordert de instroom van ambitieuze jongeren in de gemeentelijke organisatie, meent het VVD-raadslid. "Dit is uiteraard goed voor jongeren zelf, maar ook voor de gemeente om binding te houden met de nieuwe arbeidsmarkt. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen eisen behalve de bestaande ervaring ook innovatieve ideeën. Aanstormende professionals zijn ideaal om daaraan bij te dragen."

Daarom roept de VVD de wethouder op te kijken of Zwolle aanspraak kan maken op de A+O fonds-subsidieregeling. De VVD wil van B en W weten of die bekend zijn met de subsidieregeling en of het college bereid is een aanvraag bij het fonds in te dienen.

Baanbelofte"Aanvragen kunnen tot eind dit jaar ingediend worden", weet Willegers. "Het zou zonde zijn als we de kans laten lopen. Ik hoop dan ook dat het college niet op de handen gaat zitten. Ook omdat in het college-akkoord een baanbelofte is opgenomen. Die kan het college hiermee wellicht waarmaken."Foto: Thinkstock