Nieuws Financiën

Zwolle schrapt roulatiesysteem koopzondagen

Het was onlogisch, onrechtvaardig en onduidelijk. De Zwolse politiek schaft het roulatiesysteem af. Een worsteling voor de ChristenUnie.

Jordy Boschman | Foto: ANP 8 juni 2016

Open Gesloten Winkel Stock 1

Een even belachelijke als onlogische regeling, noemden Zwolse gemeenteraadsleden het gisteravond. Niet zo vreemd dus dat het roulatiesysteem voor supermarkten op zondag in Zwolle verdwijnt. Raadsleden omarmen het collegevoorstel om alle supermarkten de vrijheid te geven op zondag open te gaan.

"Er is geluisterd naar de veranderende opvattingen van burgers. Het roulatiesysteem werd breed als onlogisch, onduidelijk en onrechtvaardig ervaren", merkte Jan Slijkhuis (PvdA) op. Volgens CDA-leider Martijn van der Veen komt er nu eindelijk een eind aan een 'belachelijk' systeem. Eildert Noorda (GroenLinks) noemde het zelfs een bizarre loterij.

Aanpassing openingstijdenVanaf de zomer mogen alle supermarkten in Zwolle open op zondag. Op dit moment staat op papier dat dit kan tussen 13 en 17 uur, maar supermarktbazen willen dat de eindtijd aangepast wordt naar 18 uur. Of dit gebeurt, was gisteravond nog niet duidelijk. Wel gaf wethouder René de Heer (VVD) aan dat de openingstijden niet vast liggen. Als de gemeenteraad het wil, kan het aangepast worden naar 14 tot 18 uur.

Lees ook: Bij zondagsopenstelling in Zwolle 'telt ieder uur'

ChristenUnieVooral voor de ChristenUnie was het gisteren een bijzondere avond. Deze coalitiepartij heeft een principieel punt los moeten laten om tegemoet te komen aan de wensen van coalitiepartners PvdA, VVD en D66en Zwollenaren die willen winkelen op zondag. Niet alleen mogen alle supermarkten op zondag open zijn, er komen ook drie koopzondagen bij voor de detailhandel. Daardoor zijn er straks vijftien per jaar.

Gerdien Rots, leider van de ChristenUnie, gaf gisteravond een inkijkje in de worsteling die haar partij de afgelopen tijd gehad heeft met dit onderwerp. Ze sprak met leden, winkeliers en predikanten. "De ChristenUnie vindt dat in een steeds meer vereconomiserende maatschappij zes werkdagen genoeg zijn. We denken vooral aan lokale winkeliers. We denken aan gezinnen waarvan tieners een bijbaan in de supermarkt hebben en zondag de enige dag is om iets gezamenlijks te doen. De rustdag is een grote verworvenheid. We blijven ons inzetten voor deze christelijke waarden."

Twee kantenZe beseft dat er een groeiende groep Zwollenaren op zondag boodschappen wil doen. "Maar er is ook een groep Zwollenaren die hecht aan rust op zondag. Voor die groep is in het publieke debat te weinig aandacht geweest. Respect moet van twee kanten komen."

Rots is tevreden dat de supers op zondagochtend en -avond de deur dicht houden.

Lees ook: Debat zondagopenstelling in Zwolle