Nieuws Financiën
Zwolse winkelier als lokale bankier
Nog dit voorjaar moet de Kredietunie Zwolle starten. Bakkers, kappers en andere ondernemers lenen elkaar geld.

Een bakker die geld leent aan de kapper om de hoek, de patatboer die de lokale chinees financiert en de fietsenmaker die euro's stort voor de nieuwe schoenenzaak aan de andere kant van de stad. Klinkt misschien wat vreemd, maar als het aan Peter Kamp ligt is het eind dit jaar vanzelfsprekend in de regio Zwolle.
Kamp is kartrekker van de Kredietunie Zwolle en omstreken. Deze coöperatie in oprichting gaat fungeren als de vroegere Boerenleenbank, onder de vlag van de Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN). Die is opgericht om het midden- en kleinbedrijf van startkapitaal te voorzien, nu de grote banken daar terughoudender in zijn geworden.
KredietunieMaar waarom zou je als hardwerkende ondernemer deze unie je geld toevertrouwen? Omdat je collega's in de buurt helpt, zo'n 1 tot 3 procent rente krijgt en indien nodig zelf ook aan kunt kloppen voor centen, legt Kamp uit. "Bij een kredietunie kennen de geldgever en geldnemer elkaar. Je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is toch mooi om bij het restaurant dat jij gesponsord hebt een hapje te gaan eten of te vergaderen. Je moet het met z'n allen doen, want als je niet kunt delen, snap je niet hoe een kredietunie werkt."
De ene winkelier stopt geld in de pot, waarmee een ander zijn zaak op kan starten of uit kan breiden. "Ik ben sinds oktober met dit project bezig. Mensen moeten weten dat de mogelijkheid van een kredietunie er is. In het buitenland is het heel normaal, maar in Nederland zijn er pas twintig. De bedoeling is om binnen twee of drie maanden in Zwolle te beginnen. We hebben een ton nodig om met een eerste financiering te starten. We denken aan 500 of 1000 euro entreegeld per lid. Want de Kredietunie Zwolle kent leden, zij beslissen uiteindelijk in een algemene ledenvergadering over het entreegeld en de rentepercentages."
Zwolle en omgevingDe Zwollenaar is door belangenvereniging VKN gevraagd in zijn stad KredietunieZwolle en omstreken op te zetten. De oud-fietsenmaker heeft een economische opleiding gevolgd. "Ik ben de projectleider, maar heb hulp nodig om het van de grond te trekken. Er moet een initiatiefgroep komen met daarin een icoon van een Zwolse ondernemer, een oud-bankier en een oud-accoutant of jurist." Een kredietunie mag maximaal 25.000 leden hebben en er mag niet meer dan 10 miljoen euro in de kas zitten.
Foto: Pixabay