Nieuws Financiën
ZZP'er is de klos op de woningmarkt
Hoogopgeleid en werkend, maar toch geen goede woonruimte. Voor zzp'ers gelden extra regels bij huren of kopen. Dit bericht het Brabants Dagblad woensdag.

Lees ook: Hypotheek aanvragen als ondernemer, hoe zit dat?
Grote cadeau's vraagt Vera Bertens (28) al niet meer voor haar verjaardag. Ze kan ze nauwelijks kwijt in haar propvolle studio op de derde verdieping van een pand in de Korenbloemstraat in Tilburg. Ze werkt en woont er. Het bed van de illustrator is weggestopt achter een kast, de zitbank doet dienst als verkapte tweede bureaustoel. "Ik trok hier destijds in als student, maar drie jaar na mijn afstuderen woon ik hier nog steeds. Als zzp'er is het heel moeilijk aan fatsoenlijke woonruimte te komen."
Haar vriend John Machielsen (37), eveneens zzp'er, zit in hetzelfde schuitje. Hij geeft onder meer les bij Fontys ACI. De twee hebben al negen jaar een relatie en willen graag samenwonen. Drie jaar zijn ze inmiddels op jacht naar een huis, maar opties zijn schaars. Of het nou over koopwoningen, sociale- of particuliere huur gaat, de twee vallen door hun variabele inkomen tussen wal en schip.
Hypotheek of huren?Voor een koopwoning moet je een hypotheek af kunnen sluiten. Voor Bertens en Machielsen geen sinecure, want ze hebben geen vast inkomen. Ook zijn ze nog geen drie volle jaren zzp'er, waardoor ze minder kunnen lenen. "Met onze inkomens kunnen we misschien 90.000 tot 100.000 euro lenen. Daar koop je bij wijze van spreken een garagebox voor. We zijn niet veeleisend, maar wij willen aan huis ook kunnen werken en hebben daar ruimte voor nodig. Dan betaal je toch al snel 150.000 á 160.000 euro", zegt Machielsen.
Sociale huurwoningen zijn ook al geen optie. Deels door eigen schuld. Bertens: "We hebben onze termijn bij Woning in Zicht laten verlopen, superdom natuurlijk. Maar we liepen daar weer tegen het probleem aan dat we juist te veel verdienen om voor veel huizen in aanmerking te komen." De twee namen de proef op de som. Als ze een lager inkomen invulden op Woning in Zicht kwamen ze opeens in aanmerking voor een veelvoud aan woningen.
ReeshofBlijft over huren in de particuliere markt. Aangezien de woningmarkt in het centrum van Tilburg lastig is, werd de aandacht verlegd naar de Reeshof. "We zijn daar gaan kijken, maar dan zit je toch al snel boven de 900 euro. Met huurverhoging op huurverhoging ga je al gauw richting 1100 euro. Ik wil wel dat ik de huur kan betalen, ook over twee of drie jaar", toont Bertens zich realistisch.
Machielsen: "De inkomenseis is vaak 40.000 euro bruto. Als zzp'er houd je veel meer over van je bruto inkomsten dan in loondienst. Wat wij bruto verdienen, komt netto weer binnen dankzij de regelingen die je als ondernemer hebt. Maar onze kredietwaardigheid wordt hetzelfde ingeschaald als mensen in loondienst die netto veel minder geld overhouden." Ze willen niet als zeurders overkomen, maar de kwestie zit ze wel hoog. Bertens: "Aan zelfstandig ondernemers kan tot wel zes maanden borg gevraagd worden. Bij iemand in loondienst is dit één maand."
InkomenskloofBertens en Machielsen vallen in de zelfbenoemde 'inkomenskloof'. Voor mensen die tussen de pakweg 35.000 en 40.000 euro verdienen zijn er volgens de twee buitengewoon weinig mogelijkheden. Je verdient dan teveel voor de sociale huursector, terwijl je voor veel woningen in de particuliere sector 40.000 euro of meer moet verdienen.
Loondienst. Is dat dan de oplossing? Hoewel hij het maar onzin vindt dat het nodig is, sorteert Machielsen er wel op voor. "Ik volg een masterstudie om aantrekkelijker te zijn voor een vaste baan." Voor Bertens is loondienst niet direct een optie. "Niemand neemt een vaste illustrator in dienst. Ik zou het zonde vinden acht jaar aan studie weg te gooien voor een vaste baan."
Laatste drie jaar tellenBij het verstrekken van de hypotheek wordt gekeken naar de laatste drie volledige werkjaren. Daar wordt een gemiddelde van genomen. Wordt in het laatste jaar minder verdiend, dan heeft dat invloed op de hoogte van de hypotheek.
borgstellingAan zelfstandig ondernemers zonder vast inkomen kan bij particuliere huurwoningen een hoger bedrag aan borg gevraagd worden, als verzekering voor de verhuurder.
kloof in inkomenMet een jaarlijks bruto inkomen tussen de 35.000 en 40.000 euro, gangbaar voor een zzp'er, verdien je te veel voor de sociale huursector. Voor veel huurwoningen in de particuliere sector moet je echter aantoonbaar 40.000 euro of meer verdienen.