Nieuws Financiën

Zzp'er kan voor 100 euro klaar zijn met ziektepolis

Voor 100 euro per maand kunnen alle zzp'ers zich verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar dan moet de verzekering wel verplicht worden voor alle zzp'ers, stelt Acture, de grootste private uitvoerder van de ziektewet in het AD.

Peet Vogels 5 december 2016

Aov arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten wanneer

Verzekeraars worden verplicht iedere zzp'er zonder keuring vooraf een verzekering te bieden. Het is hetzelfde systeem als nu al geldt voor de basisverzekering in de zorg. ,,Tegenover die acceptatieplicht staat dan de verzekerplicht van de zzp'er'', zegt Maudi Derks, algemeen directeur van Acture. Anders is het risico te groot dat alleen risicogevallen zich verzekeren.

Minimumloon

De verzekering belooft geen vetpot. De eerste zes weken ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn sowieso voor eigen rekening. Daarna volgt maximaal twee jaar een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Vervolgens gaat de uitkering omlaag tot 70 procent van het minimumloon. De uitkering stopt op zijn laatst bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Uitsluiting

De polis sluit geen enkele aandoening uit als het gaat om ziekte of arbeidsongeschiktheid. ,,Wel moet een verzekerings- of bedrijfsarts de claim beoordelen'', zegt Derks. Mocht de claim worden afgewezen, dan kan de zzp'er in beroep.

Duur

Op dit moment heeft maar een op de vijf van de 800.000 zzp'ers een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. ,,Dat zijn vooral de goedverdienende zelfstandigen. Een verzekering is erg duur. Maar als iedereen verplicht meedoet, kan de verzekering tegen een betaalbare premie worden aangeboden'', verzekert Derks.

Gerelateerde artikelen:

Helft zzp'ers zonder AOV wel bereid te betalen voor de verzekeringWanneer sluit je als ondernemer een AOV af?