Nieuws Financiën

ZZP'er te laat betaald? Boete!

Opdrachtgevers moeten MKB'ers en ZZP'ers een extra vergoeding van 8 procent gaan betalen indien hun factuur na zestig dagen nog niet is betaald door de grootbedrijven.

Van onze redactie 12 februari 2016

Factuurzzpmkbboete1065

De Tweede Kamer heeft deze ingestemd met dit voorstel van het CDA, dat samen met ondernemersclub ONL werd ingediend.

Grote jongensDe Kamer wil met de extra opslag de ongewenst lange betalingstermijnen die op dit moment worden opgelegd door grootbedrijven terugdringen. Door bewust betalingstermijnen op te rekken hoefden 'de grote jongens' minder krediet op te nemen. Kleine leveranciers zijn nu sterk afhankelijk omdat ze vaak maar enkele opdrachtgevers hebben. Dus waren ze niet in staat dit tegen te gaan.

LiquiditeitsproblemenCDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt zijn blij met de steun: "De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen zijn 2,5 miljard euro. Kleine leveranciers hielden hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormden voor MKB'ers en ZZP'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidde tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden kregen of rood stonden bij de bank. Ook werd de ruimte om slechtere maanden op te vangen kleiner." Die problemen moeten nu tot het verleden behoren, waardoor kleine bedrijven en ZZP'ers meer ademruimte krijgen. ONL en ook MKB-Nederland ageerden al lange tijd tegen de slechte betalingsdiscipline van menig grote onderneming.