Nieuws Financiën

ZZP’ers opgelet: verzekeringen voor meer zekerheid

Als ZZP’er sta je er alleen voor. In zekere zin is dat erg positief. Ten opzichte van mensen in loondienst heb je heel wat meer vrijheden. Zo bepaal je eigen werkuren en de opdrachten die je aanneemt, maar ben je uiteindelijk wel zelf verantwoordelijk voor de inkomsten. In loondienst word je daarentegen wel beschermd door een werkgever. Als zzp’er regel je zaken als pensioen en verzekeringen zelf. Welke verzekeringen zijn het meest voor de hand liggend?

Allianz Foto: Allianz | iStock 1 juni 2016

Allianz zzp verzekeringen

AansprakelijkheidsverzekeringEen ongeluk zit in een klein hoekje. Als je ZZP’er bent en schade veroorzaakt aan derden of goederen van derden, dan wordt jij aansprakelijk gesteld. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Dit soort risico’s dek je af met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Een particulier afgesloten aansprakelijkheidsverzekering is niet voldoende. Let goed op welke dekking je precies krijgt. Vaak is zowel aansprakelijkheid voor materiele als letselschade gedekt. Maar andere soorten schade, bijvoorbeeld door een verkeerd advies dat je geeft, is niet verzekerd. Daarvoor kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

ArbeidsongeschiktheidsverzekeringHet is de nachtmerrie van iedere freelancer: arbeidsongeschikt raken. Maar het kan zomaar gebeuren dat je plotseling ziek wordt en niet snel herstelt. Daarvoor dient de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De premie is onder andere afhankelijk van je leeftijd en het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Ook heb je keuze uit diverse pakketten: volledige dekking, een basispakket of alleen dekking voor bepaalde risico’s als een hartinfarct. Wanneer je als ZZP’er arbeidsongeschikt raakt, ben je net als iedere andere werkende verplicht om er alles aan te doen om weer volledig (of gedeeltelijk) aan de slag te gaan.

Rechtsbijstandverzekering Wat als er een zakelijk conflict ontstaat en je juridisch advies nodig hebt? Dan komt het van pas dat je een Rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld ontevreden zijn over jouw diensten en niet uitbetalen. Een geschil kan ertoe leiden dat er een advocaat aan te pas moet komen. Een Rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je niet persoonlijk opdraait voor de vaak hoge juridische kosten. Let op: de premie en opbouw voor deze verzekering verschilt per vakgebied.

Verzekeringspakket voor zelfstandigen Er zijn ook veel verzekeringsmaatschappijen die complete pakketten aanbieden voor zelfstandigen. Dan ben je tegen een gereduceerd tarief meteen volledig voorzien. En voorkom je dat dekkingen overlappen of juist niet op elkaar aansluiten. Handig!

Verzekeringsadviseur Schakel een adviseur in voordat je een verzekering afsluit. Niet iedereen heeft elke verzekering daadwerkelijk nodig. Er zijn meer opties, die niet in dit artikel worden genoemd, maar wel voor jou van toepassing kunnen zijn. Laat je goed informeren en vergelijk verschillende maatschappijen.

Door Lara Steenvoorden