Kinderen meer groente laten eten, daar gaat het Erik van der Plas en Bas Turk met hun sociale onderneming TommyTomato om. Het Haarlemse bedrijf bezorgt warme groentelunches op basisscholen in Nederland, zonder dat daar extra werk voor leerkrachten aan te pas komt. ,,Ik kom niet uit het onderwijs of de voedingsindustrie, maar als vader van drie kinderen ervaar ik hoe moeilijk het is om kinderen groenten te laten eten”, begint Bas. ,,We willen van alle kinderen groente-eters voor het leven maken en van groenten eten een vak maken op school.”
Health Angels als bezorgers van schoolmaaltijden
Ouders kunnen hun kind - tegen betaling - aanmelden voor een gezonde lunch van TommyTomato op school en bij voldoende aanmeldingen gaat het bedrijf dan ook daadwerkelijk leveren. ,,Sommige scholen betalen de lunches vanuit de overheidsbijdrage voor schoolmaaltijden. Onze TommyClub helpt ouders die het niet kunnen betalen en dat gaat volledig op vertrouwen. Ouders kunnen zelf aangeven wat ze kunnen betalen. De rest wordt aangevuld met behulp van sponsorgeld van bedrijven, stichtingen en particulieren.” De lunch wordt op de scholen bezorgd door 65-plussers. ,,Deze opa’s en oma’s zijn onze Health Angels. Daarvan werken er momenteel 170 bij ons. De groep van vitale 65-plussers groeit en is een perfecte match met onze doelgroep: kinderen op de basisschool.”
Daarnaast organiseert TommyTomato ook lessen over voeding en kookles in de klas of als buitenschoolse activiteit. Daarvoor worden echte koks ingezet. En dat blijkt in een behoefte te voorzien. ,,Deze week geven we bijvoorbeeld 36 lessen op scholen. De koks maken altijd enorm indruk op de kinderen. Er zit veel toegepast onderwijs in. Kinderen leren over kilo’s en liters, het omrekenen van hoeveelheden in recepten, begrijpend lezen, samenwerken. Deze lessen kunnen tegelijkertijd de scholen ontlasten, zeker gezien het groeiende personeelstekort in het onderwijs.”
Snackmuur met gratis groentesnacks
Hoewel de focus op het basisonderwijs ligt, maakt TommyTomato nu een uitstapje naar de middelbare school met de gezonde automatiek bij Portus Juliana in Rotterdam. Wanneer de pilot met de snackmuur aanslaat, ziet het bedrijf kansen om daarmee uit te breiden. Hoewel de maaltijden in de eerste snackmuur gratis zijn, is een betaalde variant ook denkbaar. Bas: ,,Op alle plekken waar kinderen en jongeren komen is behoefte aan gezonde voeding. Denk aan sportclubs, dierentuinen en pretparken.”
De eerste snackmuur op de Rotterdamse school wordt goed ontvangen. ,,Er zat voor twee dagen eten in, maar na een dag was het merendeel al leeg. Leerlingen gingen zelfs naar de directeur om haar te bedanken voor de gratis lunch. Voor sommige kinderen is dit de enige warme maaltijd van de dag. Daarnaast helpen we Portus Juliana ook met het opzetten van voedingslessen. Na een post op Linkedin kregen we serieuze interesse van andere scholen voor dit concept. Maar we gaan eerst vier weken proefdraaien om uit te testen wat werkt en wat we nog beter kunnen doen.”
Impactgedreven financiers voor TommyTomato
Het verdienmodel van TommyTomato? ,,Scholen betalen voor de lespakketten en de ouders betalen voor de maaltijden. Daarnaast zou het concept voor de snackmuur voor de toekomst een interessant verdienmodel kunnen zijn. Maar we zijn nog niet winstgevend en we worden gefinancierd door impactgedreven financiers. We hebben de komende jaren nog meer groeikapitaal nodig omdat we willen uitbreiden naar andere steden in Nederland. Ons doel is niet winstmaximalisatie, maar impactmaximalisatie. We willen gezonde voeding toegankelijk maken voor iedereen en daarvoor is het belangrijk dat er ook een gezond bedrijfsmodel onder zit. Uiteindelijk is het onze ambitie dat TommyTomato, net zoals bijvoorbeeld Patagonia, de winst gaat inzetten om nog meer impact te maken.”
Een grote uitdaging voor het businessmodel zijn de vele schoolvakanties, vertelt Bas. ,,We liggen maar liefst twaalf weken in het jaar stil. We onderzoeken mogelijkheden om dat op te vullen. Voor de zomervakantie denken we aan het bedienen van (sport)kampen. We testen ons concept bij bso’s en kinderdagverblijven en denken na over samenwerkingen in het vrije tijdsegment, zoals met pretparken en dierentuinen. Zodat we jaarrond inkomsten hebben.”
We spelen niet alleen in op financiële armoede, maar ook op kennisarmoede
Op dit moment bedient Tommy Tomato 300 basisscholen en het komende jaar willen de sociale ondernemers dat uitbreiden met nog eens 200 scholen. ,,We zijn heel druk met het benaderen van scholen en in sommigen plaatsen schakelen we daarvoor zelfs de gemeente en de jeugdgezondheidszorg in. In Rotterdam zijn we met Feyenoord in gesprek, hoe hun spelers op scholen kunnen vertellen over prestatie en gezonde voeding. We spelen niet alleen in op financiële armoede, maar ook op kennisarmoede. Overal is die witte boterham met chocopaste de norm, van arm tot rijk.”
Volgend jaar wil het bedrijf verder groeien en nog meer impact maken. Bas: ,,In 2025 willen we de omzet verdubbelen en de organisatie verder uitbreiden. We hebben nu vier hubs verspreid over het land, maar we zouden graag nog twee hubs open: in Rotterdam en ergens in Noord-Holland. Daarmee willen we uiteindelijk scholen door het hele land kunnen bedienen.”
Meer inspiratie? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag-nieuwsbrief!
Bekijk hier de voorwaarden.