Het getuigt van lef: vers van de Hogere Hotelschool Maastricht en met een beperkt plan vanwege de lockdown je eerste horecaonderneming beginnen. Toch zagen Kay Megens (28) en Lennard van der Plas (28) alleen maar mogelijkheden toen ze volkomen onverwacht die kans kregen. In maart 2021 openden ze hun catering- en traiteurbedrijf Bosque. Ruim drie jaar later is het bedrijf een vaste waarde in ’s-Hertogenbosch en omgeving.
Het was nooit het plan om samen een bedrijf te beginnen. Eigenlijk wilden ze zich na hun studie onafhankelijk van elkaar in de praktijk verder gaan ontwikkelen. Kay was een bedrijfje begonnen dat borrelboxen leverde. Via haar moeder hoorde ze dat ze misschien wat spullen kon overnemen van een cateringbedrijf.
We wilden een jaar al onze passie en liefde in Bosque stoppen. Lukte het niet of vonden we het toch niet leuk, dan hadden we wel veel geleerd
Kay: ,,Ik ging kijken en toen bleek dat het om het hele cateringbedrijf ging. Dat leek me eerst niks, maar toen ik het complete aanbod had gezien inclusief de overnamekosten, de huurprijs en de vaste cateringklanten, werd ik toch heel enthousiast. Het liefste zou ik het met Lennard doen, maar ik wilde het hem niet vragen. Toen ik hem erover vertelde stelde hij uit zichzelf voor het samen te doen.”
Lockdown zorgde voor goede start
Alles op een rijtje zettend concludeerden de twee dat ze weinig risico zouden lopen wanneer ze in dit ondernemersavontuur zouden stappen. Ze besloten tijdelijk bij een van hun ouders te gaan wonen, zodat ze alleen de huur van Bosque hadden te betalen. Ook kregen ze het voor elkaar dat ze niet direct een huurcontract voor vijf jaar hoefden te tekenen voor de locatie. Ze spraken af het een jaar te proberen. Kay: ,,We wilden een jaar al onze passie en liefde in Bosque stoppen. Lukte het niet of vonden we het toch niet leuk, dan hadden we wel veel geleerd.”
Bosque liep vanaf het begin goed ondanks, of misschien juist door de lockdown. Ze flyerden door heel Den Bosch en merkten in de winkel dat mensen het waardeerden dat zo’n jong stel dit aandurfde. Via de afhaalmaaltijden bouwden ze al snel een vaste klantenkring op. De eerste zes maanden Bosque stopten ze wat ze verdienden terug in de zaak.
Het stel, dat elkaar zo’n vijftien jaar kent en sinds acht jaar een relatie heeft, maakt vaker eigenzinnige keuzes. Zo besloten ze nadat ze net vijf maanden open waren, in augustus Bosque te sluiten en vijf weken op vakantie te gaan om bij te tanken. ,,Onze ouders vroegen zich af of onze klanten dat zouden pikken”, vertelt Lennard. ,,Maar die reageerden met ‘goed bezig’, ‘verdiend’ en ‘geniet ervan’.”
Dag en nacht werken voor naamsbekendheid Bosque
Daarna gingen ze na kerst twee weken dicht en ook nog een week met carnaval. Ook de volgende jaren sloten ze in dezelfde periodes hun bedrijf, omdat ze het belangrijk vinden dat de balans tussen werk en privé goed is. In de vrije periodes genieten ze na, reflecteren ze, laden ze op en doen ze nieuwe ideeën op.
Kay: ,,We willen groeien, maar onze vrijheid is ons ook enorm veel waard. Recent zijn we gevraagd vaste cateraar te worden voor een zeer grote organisatie. Een enorme eer, maar dan zouden we heel veel niet meer daarnaast kunnen doen en altijd beschikbaar moeten zijn. Dat willen en kunnen we niet.” Omdat de zaak sinds de start goed loopt, kunnen ze het zich permitteren nee te zeggen tegen zo’n vaste opdrachtgever die veel financiële zekerheid met zich meebrengt.
Lees ook: Hoe sneakerplatform Woovin ook Europa aan zijn voeten heeft: ‘Beginnen met Duitsland’
,,We zagen snel na de start dat Den Bosch een mooie plek was voor meer dan alleen catering”, vertelt Lennard. ,,Hier in de buurt zat zoiets nog niet. Bosque vormde zich vanzelf. We hadden een productiekeuken in een winkelstraat aan de rand van het centrum waar veel verkeer langskomt. De horeca was dicht en wij besloten naast de catering gezonde, voedzame en duurzame maaltijden, soepen en salades te gaan maken en streekproducten te gaan verkopen. Het eerste half jaar werkten we elke dag en zeiden we tegen alles ja, ook op een lunch voor drie personen op zondag, om naamsbekendheid te krijgen.”
Direct contact met klanten
Ze ontdekken dat hun hart ligt bij het sociale contact met particuliere klanten, maar verreweg het grootste deel van de omzet komt uit de bedrijfscatering. Deze mix blijkt ideaal. ,,Op doordeweekse dagen leveren we veel lunches en diners aan vergadercentra, bedrijven, evenementenlocaties en hotels waarmee we vaste samenwerkingen hebben. Daarover krijgen we niet altijd terugkoppeling omdat we geen direct contact hebben met de eindgebruiker. Dat vinden we soms lastig, maar deze vaste samenwerkingen zijn zeer waardevol voor ons. De combinatie tussen particuliere en zakelijke opdrachten is perfect’’, aldus Lennard.
De winkel is ons visitekaartje
Kay: ,,We willen dat onze klanten blij worden van ons eten en onze presentatie. Met een ‘prima’ als reactie zijn we niet tevreden. We streven altijd naar een super goede review. De winkel is ons visitekaartje. Met werkdagen van twaalf tot soms zestien uur is de combinatie van een traiteur met persoonlijk contact en externe catering niet altijd makkelijk. Maar we halen uit de winkel wel erg veel voldoening.” Online bestellen en laten bezorgen kan bij Bosque niet. ,,We willen direct contact met klanten.”
Bosque werkt met tien vaste leveranciers uit de regio ’s-Hertogenbosch en probeert zo veel mogelijk duurzaam te ondernemen. Binnenkort cateren Kay en Lennard vanuit hun elektrische Volkswagen ID.Buzz. Toen ze anderhalf jaar geleden hoorden dat begin 2025 ook het centrum van Den Bosch emissievrij wordt, zijn ze gaan sparen voor een toekomstbestendige bedrijfswagen. Met subsidies van de overheid en de Rabobank is die inmiddels aangeschaft.
Tijd vrijmaken voor bouwen aan bedrijf
Kay en Lennard vertellen dat ze elkaar in evenwicht houden en samen veel lol hebben in de keuken. Beiden zitten er wel eens doorheen, maar nooit tegelijkertijd, waardoor ze de ander altijd goed kunnen oppeppen en ondersteunen. Inmiddels hebben ze een goed stabiel inkomen en drie hulpkrachten die op vaste en drukke momenten bijspringen.
Door de drukte ontbreekt het de twee ondernemers tot nu toe aan tijd om verder aan Bosque te bouwen. Lennard: ,,We doen dit nu ruim drie jaar met veel plezier. De komende periode willen we meer tijd vrijmaken om aan ons bedrijf te werken. Dat betekent iets minder in de keuken staan, omdat we ons dan honderd procent richten op kwaliteit en geen ruimte hebben voor andere zaken.”