Danny Nederstigt, uitbater van Bar Benthuis in Rotterdam, slaakt een diepe zucht. ,,Ik heb mijn huis moeten verkopen”, zegt hij in het AD. ,,Van dat geld heb ik geleefd en mijn zaak overeind gehouden. Toen het op was, heb ik geld van mijn familie en vrienden geleend.”
Rotterdamse horecaondernemers hebben het moeilijk. In een periode waarin de inkoop- en loonkosten sterk stijgen, kampen velen van hen nog met een openstaande coronaschuld. Het gevolg? Veel faillissementen of te koopbordjes op de gevel van diverse horecagelegenheden.
‘Hectische tijd’
Horecamakelaar Edwin Lansbergen van Knook & Verbaas Makelaardij heeft het er maar druk mee. Zijn portefeuille, vol bruine kroegen, eetcafés en andere horecagelegenheden, raakt maar niet leeg. ,,Het is een hectische tijd”, geeft hij toe. ,,Veel horecaondernemers willen van hun zaak af.”
Een van die objecten, de karakteristieke bruine kroeg Tapperij Vanouds ‘t Kraantje in historisch Delfhaven, te koop voor 92.500 euro, ligt inmiddels onder bod. Op deze plek zullen biertjes getapt blijven worden, stelt de verkoper van horecavastgoed, maar het voortbestaan van veel horeca in de stad is onzeker.
Dan kan je zaak wel vol zitten, maar dan nog verdien je weinig
Jelle Smael
,,Het is een combinatie van stijgende inkoopprijzen, loonkosten en nog een stukje coronapijn”, zegt curator Jelle Smael, die de afhandeling van het faillissement van een andere tijdloze kroeg voor zijn rekening nam: Café Ari aan de Nieuwe Binnenweg. ,,Dan kan je zaak wel vol zitten, maar dan nog verdien je weinig", zegt hij.
Na funderingsherstel van de pandeigenaar zal op de plek waar de in 2019 overleden Jules Deelder zijn gin-tonics achterover sloeg, wel weer nieuwe horeca ontstaan, denkt Smael, die de inventaris heeft geveild en het pand leeg heeft opgeleverd. ,,Maar een nieuwe uitbater zal inventief moeten zijn.”
Over de hele linie, maar de horeca in het bijzonder, ziet de curator bedrijven op omvallen staan. ,,De markt verslechtert nu in rap tempo.”
‘Financieel gezond’
,,Het zijn lastige tijden op dit moment”, geeft horecatycoon Herman Hell toe. ,,Maar we trekken er harder aan dan ooit. Alleen zal het nog een paar jaar duren voordat de horeca in de hele breedte weer financieel gezond is.”
De ondernemer legt de rekening van stijgende basislasten en openstaande coronasteun niet bij zijn gasten neer. ,,We proberen dat zolang mogelijk te beperken, zodat we ook toegankelijk kunnen blijven voor mensen met een minder diepe buidel.”
Lees ook: Horeca in de lift? ‘Omzetgroei ja, maar winst onder druk door kosten en loonstijging’
Ook Angela van Dorp, barvrouw en mede-eigenaar van café Costa del Sol, houdt het nog wel even vol. ,,Mijn compagnon en ik betalen onszelf een loon van 1500 euro in de maand”, leg ze uit. ,,De rest van de omzet gaat op aan vaste lasten. In 2021 en 2022 hebben we zelfs zonder loon geleefd, om de coronasteun terug te betalen.”
Ondanks de nasleep van de coronapandemie, het openbreken van de straat en het soms uitblijven van winst, zal de Feyenoordkroeg aan de Slaghekstraat niet snel verdwijnen. ,,Dat nooit”, zegt Van Dorp vastbesloten. ,,Mijn eigen kroeg is iets wat ik altijd al wilde. Ik ga door tot het bittere eind.”
Dat gevoel speelt ook bij de uitbater van Bar Benthuis, die inmiddels bijna al zijn schulden heeft afbetaald. ,,Mijn zaak begint nu goed te lopen”, zegt Nederstigt trots. ,,De maandelijkse pubquiz, jamsessie en bingo- en karaokeavonden worden drukbezocht. Daarom blijf ik positief: er is licht aan het einde van de tunnel!”