Rotterdam is sinds de opening van Restobar Vista op 15 juli een nieuwe culinaire hotspot rijker. De keuze voor het restaurant op de begane grond van gebouw De Rotterdam op de Wilhelminapier, kwam voort uit specifieke wensen en toevalligheden, vertelt Henrie in gesprek met De Ondernemer.
Lees ook: Waarom sterrenchef Wouter zijn Brabantse imperium uitbreidt met bistro: ‘Dit biedt kansen’
,,We zochten iets specifieks en toen deze locatie op ons pad kwam, wisten we dat het perfect was. De naam ‘Vista’ betekent uitzicht in het Latijn, het staat voor weidsheid in gastvrijheid, culinair genieten en vrijheid. Dat waren belangrijke voorwaarden voor een nieuwe zaak. Het uitzicht hier is natuurlijk ook geweldig. We hebben een lekker terras en zijn blij met het bereik dat we hebben, zelfs tijdens de vakantieperiode.”
We merkten dat fine dining vaak te formeel is en dat er een groeiende vraag is naar meer toegankelijke opties
De belangrijkste drijfveer achter het openen van een restobar in de Maasstad, is volgens Henrie dat ondernemen ‘vooruitzien en vooruitstappen is’. Hij en partner Ingrid hebben een rijke achtergrond in de culinaire wereld. Ze werkten eerder samen in zaken, voordat zij van 2011 tot 2016 hun eigen restaurant ’t Raadhuis in Heinenoord runden. Ze groeiden daar uit hun jasje en openden in 2016 restaurant Vista in Willemstad, dat in december 2017 een Michelinster kreeg. In 2020 behaalde Henrie de titel van SVH Meesterkok.
Lees ook: Michelinsterren: overzicht van de beste restaurants
Familiebanden cruciaal voor waarborgen kwaliteit Restobar Vista
In vergelijking met het sterrenrestaurant in Willemstad biedt Restobar Vista wel een ander soort ervaring. Geen fine dining-concept met meergangenmenu, maar een focus op à la carte. ,,In Rotterdam wilden we iets anders, iets wat ik miste: een plek waar je kwalitatief goed kunt eten, maar dan voor een betaalbare prijs en met een mooie wijnkaart. We merkten dat fine dining vaak te formeel is en dat er een groeiende vraag is naar meer toegankelijke opties. Een plek waar je ook vaker kunt terugkomen. Dat is eigenlijk ons idee.”
Wat betreft eventueel verdere uitbreidingsplannen, is Henrie wat voorzichtig. ,,We hebben geen groeistrategie om snel uit te breiden. We hebben twee dochters die in de zaak werken. Zij zijn cruciaal om de kwaliteit te waarborgen en ons de mogelijkheid te geven alles goed te overzien. De focus ligt op kwaliteit. Uitrollen en groter worden is minder belangrijk dan eerst alles goed op orde hebben.”
Lees ook: Van ijssalon tot horeca-leverancier, familiebedrijf Agnoli breidt uit: ‘Aanbod van 100 smaken’
Die familiebanden spelen in beide restaurants een belangrijke rol. ,,Mijn schoonzoon is mijn chef in Willemstad en werkt al acht jaar bij me. Hij denkt bijna hetzelfde over eten en drinken als ik. Dat is een heel belangrijk aspect. Ook in Rotterdam zullen we dit doorgeven, aan onze andere dochter, zodat zij het daar op dezelfde manier kunnen leiden,” zegt Henrie.
Henrie en Ingrid van der Heiden willen ‘Vista-gevoel’ naar Rotterdam brengen
Die andere dochter is gastvrouw Nikki Bijtenhoorn. Zij en chef Kimmo Geus runnen de nieuwe zaak in Rotterdam. ,,Kimmo is al langere tijd mijn souschef in Willemstad en heeft veel ervaring bij topzaken zoals Meliefste, Perceel en Parkheuvel. Onze dochter Nikki heeft haar sporen verdiend in Vista Willemstad. Zij en Kimmo gaan onze zaak in Rotterdam leiden volgens onze filosofie: ontspannen eten, in een mooie omgeving en met mooie wijnen”, aldus Henrie.
Henrie en Ingrid zijn trots op hun nieuwe restaurant. De basis van het ondernemerspaar blijft in Willemstad, maar de eerste maanden zijn zij vaker in Rotterdam om de zaak mee op te bouwen. ,,Samen met Nikki en Kimmo en het team hebben we er ontzettend veel zin in om het ‘Vista-gevoel’ naar Rotterdam te brengen.”
Als we een winstmarge van 10 procent kunnen behalen in het eerste jaar, ben ik zeer tevreden
De vooruitzichten voor het nieuwe restaurant zien er wat Henrie betreft goed uit. ,,Als we een winstmarge van 10 procent kunnen behalen in het eerste jaar, ben ik zeer tevreden. Het draait nu al goed. Aan de hand van de positieve reacties die we in de eerste week kregen, hebben we er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken.”
Lees ook: Ondanks uitdagingen kiest restaurant De Zeeuw voor groei: ‘Nuchter nadenken en niet bang zijn’