Nieuws Inflatie

Detacheerder NewSkool: 'Alle medewerkers salarisverhoging van 5 procent'

NewSkool, een detacheerder voor starters op de arbeidsmarkt, was naar eigen zeggen een van de eerste organisaties die zijn werknemers compenseerde als gevolg hoge inflatie en dalende koopkracht. Per 1 juli heeft de organisatie besloten dat men in actie moest komen door de uitzonderlijke situatie. Alle medewerkers hebben een salarisverhoging gehad van 5 procent.

Van onze redactie 22 augustus 2022

Salaris inflatie omhoog

Welke werkgevers volgen met een salarisverhoging vanwege de koopkrachtcrisis en inflatie? Illustratie: Shutterstock

NewSkool is een detacheerder waar starters op de arbeidsmarkt werkervaring opdoen bij wisselende opdrachtgevers en in deeltijd een studie afronden.

Melchior Terwindt, managing partner bij NewSkool, noemt het een morele verplichting van werkgevers om hun medewerkers te compenseren. ,,Een inflatie van meer dan 10 procent is een unieke situatie. Binnen NewSkool werken we veel met jonge medewerkers en zij merken dat zeker in de portemonnee. Als werkgever moet je daar begrip voor hebben en ik vind het niet meer dan logisch dat je ze daarvoor compenseert.” Grote organisaties kunnen hier volgens Melchior nog wat van leren.

Lees ook: Dirk bevriest vanwege koopkrachtcrisis prijzen van ruim honderd producten

'Personeel belangrijkste kapitaal van grote organisaties'

Enkele grote organisaties zoals ABN AMRO kondigden een salarisverhoging voor hun personeel aan, maar de meeste grote organisaties ondernemen nog geen actie. Terwindt: ,,Ik vind het eerlijk gezegd wel frappant dat grote organisaties hun werknemers (nog) niet compenseren. Zij zullen als geen ander moeten weten dat personeel hun belangrijkste kapitaal is. Maar in de praktijk merk je wel vaker dat kleinere organisaties flexibeler reageren op wat er in de markt gebeurt. Ze worden vaak ook harder geraakt door economische tegenslagen en moeten daarom wel wendbaar zijn en snel met oplossingen komen – maar de krant halen ze er meestal niet mee.”

''Natuurlijk is er ook een rol weggelegd voor de overheid om mensen te compenseren in de stijgende kosten, maar als werkgever moet je ook je verantwoordelijkheid nemen''

Melchior Terwindt, managing partner NewSkool

Positief signaal en een meer structurele oplossing personeel

De detacheerder besloot al op 1 juli alle medewerkers 5 procent loonsverhoging te geven bovenop de reguliere salarisverhogingen van de medewerkers. ,,We zitten met onze loonsverhoging gemiddeld gezien aan de hoge kant, maar we willen echt een positief signaal afgeven aan onze medewerkers en met een meer structurele oplossing komen. Natuurlijk is er ook een rol weggelegd voor de overheid om mensen te compenseren in de stijgende kosten, maar als werkgever moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Wij zijn ontzettend blij met onze medewerkers en als we ze op deze manier kunnen helpen, doen we dat graag.”

Lees ook: Hoekstra (CDA): 'Driekwart van de bedrijven maakt nu meer winst dan voor corona. Dan mag je verwachten dat ze de lonen verhogen'

Naast de loonsverhoging bood NewSkool alle werknemers op 1 juli een vast contract aan. Terwindt: ,,We willen graag een langere relatie aangaan met onze medewerkers en daar hoort naast een passend salaris de zekerheid van een vast contract bij. Onze medewerkers kregen na een jaar een vast contract, maar nu dus al direct bij de start van hun dienstverband.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws