Nieuws Inflatie

Inflatie 'choquerend' voor stadsbakkerij Urban Bakery

,,Ik ben al 13 jaar met Urban Bakery Rotterdam onderweg, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Waar corona gevolgen had voor onze bedrijfsvoering, slaan de huidige prijsstijgingen vele malen harder in.” Miriam Staffhorst vertelt het als eigenaar van de ambachtelijke stadsbakkerij. Een stijgende huur, hogere energierekeningen en almaar duurder worden ingrediënten; ook haar branche wordt gedurende de inflatie op geen enkel vlak gespaard.

Robbert Daalder 24 augustus 2022

Urban bakery rotterdam

De ambachtelijke stadsbakkerij Urban Bakery Rotterdam.

,,Door inflatie gecorrigeerde huurverhoging betaal ik nu 10 procent meer”, begint Staffhorst de opsomming van haar geëxplodeerde kostenposten. ,,Uit mijn hoofd is de energierekening met 225 procent gestegen. Anderhalf jaar geleden wilde ik al een nieuw contract afsluiten. Eentje met een vaste prijs, maar ook toen al kreeg ik ‘nee’ te horen omdat het allemaal te onzeker was. Mijn bakkers krijgen door de nieuwe cao extra betaald en ook grondstoffen zijn in prijs exorbitant gestegen. Sommigen met wel 50 tot 60 procent. Het grondwater trekt hier over de volle lengte van de zaak omhoog."

Geen andere optie dan prijsstijgingen aan klant doorberekenen

De Rotterdamse vertelt dat ze de gigantische prijsstijgingen in eerste instantie te lijf wilde gaan door aan de wat kleinere knoppen van haar zaak te draaien. Andere grondstoffen kiezen, meer restproducten verwerken, goedkopere producten maken en het uitgeven van kleinere porties zijn daar voorbeelden van.

"Ik ben zelf maar in de winkel gaan staan om klanten te vertellen over onze verhoogde prijzen. Sommigen schrokken ervan, maar de meesten begrijpen het gelukkig"

Tevergeefs, zo bleek al snel. ,,Na twee maanden zag ik dat mijn eigen instrumenten bij lange na niet voldoende opleverden. Het enige wat je dan nog kunt doen, is je kosten doorberekenen in de prijzen naar de klant. Afgelopen zaterdag heb ik een prijsverhoging van 10 tot 15 procent doorgevoerd. Wat ik nu doe, is de boekhouding goed in de gaten houden. En zodra er verliespercentages zijn, voer ik de verschillen door in mijn eigen prijzen.”

Lees ook: Econoom Molenaar: 'Snel een 'economisch OMT om koopkrachtcrisis te bestrijden’

Een berichtje voor de klant

Wie op de site van Urban Bakery Rotterdam kijkt, komt onderstaand bericht tegen: ‘Wij betreuren ten zeerste dat wij onze prijzen hebben moeten aanpassen ten gevolge van inflatie en het al maar duurder worden van onze grondstoffen, elektra, huren en overige kosten. Uiteraard hebben wij in eerste instantie de stijgingen zelf proberen op te vangen door kostenreductie waar mogelijk. Deze stijgingen zijn zo proportioneel groot dat wij geen ander manier meer kunnen vinden dan het verhogen van onze verkoopprijzen. Ook wij vinden dit een hele nare ontwikkeling, maar helaas. Wij hopen op uw begrip en dat u graag onze klant blijft. Wij blijven lekker doorbakken en voor u, hopen wij dat u kunt blijven genieten van ons heerlijks.’

Het zegt alles over de situatie waarin Staffhorst momenteel verkeert. ,,Geen idee of zoiets werkt hoor, maar met zo’n stukje tekst probeer ik onze klanten in ieder geval te laten weten dat wij het ook verschrikkelijk vinden om dit te moeten doen en dat we ons oprecht zorgen maken over deze ontwikkelingen. Ik ben direct de winkel ingegaan om klanten uitleg te geven over onze verhoogde prijzen. Sommigen schrokken ervan, al zeggen de meesten het wel te begrijpen. Het is de realiteit. We zullen er met z’n allen aan moeten wennen.”

Miriam Staffhorst (links) ervaart de huidige prijsstijgingen als choquerend.

Gevolgen van inflatie zijn choquerend

Het heeft allemaal ook niets te maken met winstbejag, voegt ze eraan toe. ,,Het is puur zorgen dat je als ondernemer overeind blijft. Doe je dat niet, dan gaat het mis. Het is allemaal zo onzeker. Ik heb al verhalen gehoord over slagers die zijn omgevallen. Dat hoorde je vroeger toch nooit. Toen lagen we weleens wakker van een opengebroken straat die de weg naar onze bakkerij versperde. Of van personeel dat ruimer uitvloeide dan we eigenlijk aankonden. Nee, dit is choquerend.”

Support Your Locals nog voelbaar in Rotterdam

Bang om op korte termijn klanten te verliezen is Staffhorst overigens niet. ,,De mensen in onze doelgroep zijn niet degene die als eerste worden getroffen door deze crisis. Natuurlijk zitten er tussen die minder kopen dan voorheen. Daar ontkom je niet aan. Toch voel ik wel dat Support Your Locals hier sinds corona wel stevig is ingebed. Klanten willen graag dat je blijft. Of ik denk dat ik het met het doorvoeren van prijsstijgingen ga redden? We gaan het zien. Gelukkig kan ik nu nog spreken van stijgend grondwater. Het staat mij nog niet tot aan de lippen.”

Lees ook: Hoge energierekening doet ambachtelijk slager Jurriaan de das om: 'Het is onverbiddelijk'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws