Nieuws Inflatie

Hogere prijzen oorzaak: minder verkocht, maar meer omzet voor detailhandel

De detailhandel heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 7 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode in 2021 door hogere prijzen. De winkels verkochten wel minder producten.

NU.nl 17 februari 2023

Albert Heijn Delft

Een Albert Heijn-filiaal in Delft. In de foodsector nam de omzet met 7 procent toe. Foto: ANP

Het is voor het derde kwartaal op rij dat de detailhandel minder verkocht dan in dezelfde kwartalen een jaar eerder. De omzet in de detailhandel was niet alleen in het vierde, maar ook in de eerste drie kwartalen van 2022 hoger dan een jaar eerder. Dat meldt statistiekbureau CBS.

Vanaf het tweede kwartaal verkochten winkels minder vergeleken met een jaar eerder. De omzetstijging kwam vanaf dat kwartaal door hogere prijzen, meldt NU.nl.

'Niet in alle branches daalde het volume van de verkopen. Bij kleding- en schoenenwinkels nam zowel de omzet als het volume van de verkopen toe'

CBS

Volume van de verkopen in de non-foodsector bleef vrijwel gelijk

In de non-foodsector nam de omzet met 9 procent toe, vooral door hogere prijzen. Het volume van de verkopen in de non-foodsector bleef vrijwel gelijk. In de foodsector nam de omzet met 7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, maar het volume van de verkopen daalde met 5 procent. Vooral supermarkten en speciaalzaken behaalden een hogere omzet.

In de non-foodsector daalde het volume, ondanks een omzetstijging. Dit was het sterkst bij meubelzaken. Ook drogisterijen en doe-het-zelfwinkels kampten met een dalend aantal verkopen, terwijl de omzet steeg. Niet in alle branches daalde het volume van de verkopen. Bij kleding- en schoenenwinkels nam zowel de omzet als het volume van de verkopen toe.

Lees ook: Als een koopavond niet meer werkt begrijp je de klant niet goed genoeg

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws