Nieuws Inflatie

Gasverbruik gehalveerd maar energiekosten verdrievoudigd: horecaman Jurrian wacht barre winter

Jurrian Visscher hoeft als restauranteigenaar geen medelijden, maar maakt zich nu de energierekening is geëxplodeerd op voor een zware winter. En dat terwijl hij met zijn zaak Roadrunner de afgelopen jaren het gasverbruik wist te halveren. ,,Ik kan mijn kacheltje en lampjes niet méér uit doen.”

Arjan Bosch (de Stentor) 22 september 2022

Jurrian visscher restaurant roadrunner

Jurrian Visscher ziet de staafdiagrammetjes op zijn laptop steeds hoger worden. Foto: Enzio Ardesch

De frituur gaat wat later op de dag aan, een windscherm onder de overkapping moet de kou buiten houden en de pelletkachel is minstens zo behaaglijk als de dure centrale verwarming die restaurant Roadrunner in Oudleusen doorgaans op temperatuur brengt. Nee, eigenaar Jurrian Visscher is drukdoende te besparen op de energiekosten, maar schrok zich een hoedje toen hij de nieuwe tarieven onder ogen kreeg. ,,Mijn hoedje zakte er zelfs van af”, verhaspelt Visscher twee spreekwoorden. ,,Van 1.672 euro naar 4.454 euro per maand.”

Van 1.500 naar 1.800 naar ineens 4.400 euro

Zo'n stijging maakte Visscher (37), zeven jaar geleden nam hij intrek in het toenmalige Chinese restaurant, nog niet eerder mee. De winter wordt bar, beschrijft de ondernemer, die de laptop tevoorschijn heeft gehaald en die staafdiagrammatjes laat zien. ,,Kijk, de kosten gaan gigantisch omhoog", zegt hij in gesprek met de Stentor.

Van 1.500 euro, naar 1.800 euro, naar ineens 4.400 euro. ,,Dan heb ik het nog niet over de afrekening gehad. Want over het afgelopen jaar moest ik nog even 6.000 euro bijbetalen.” Dat maakt het werkelijke maandtarief een stuk hoger. ,,En nu een verdrievoudiging.”

De getallen voor komend jaar zijn gebaseerd op de verwachte prijzen en verbruik. Grafiek: de Stentor

Lees ook: Energie-minister Miriam Staffhorst (Ondernemerskabinet): 'Stop met het verstikken van ondernemers'

Geen personeel ontslaan, wel nóg harder ploeteren

Visscher gaat naar eigen zeggen creatief om met barre omstandigheden. Zo hield hij zich tijdens de coronapandemie staande door onder meer thuis te bezorgen. Bij de vrachtwagenchauffeurs die dan weer wel en dan weer niet binnen mochten eten bracht hij de maaltijden tot in de cabine. ,,Reëel gezien is zo’n stijging met een bedrag waar Jan Modaal zeker een maand voor moet werken niet op te vangen. Moet ik personeel ontslaan? Nee, ga ik niet doen. Ik ga kijken hoe ik nog meer kan besparen. En de omzet verhogen. Nog harder ploeteren.”

Over een terugloop aan klandizie heeft Visscher nog niet te klagen, maar nu na de zomer het laagseizoen in aantocht is, vreest hij die wel. ,,Ik moet het afkloppen, want nu gaat het nog goed. Maar dit gaat iedereen in de portemonnee treffen en je hoort dat in de grote steden mensen al minder snel uit eten gaan.” Wanneer het verkeer voortaan vaker de Roadrunner over de aanpalende N340 voorbij sjeest, dan verwacht Visscher problemen. ,,Ik kan mijn kacheltje en lampjes niet méér uit doen. Dat gaat allemaal niet.”

"Vrachtwagenchauffeurs komen ook op maandagavond langs. Doe ik dan de boel dicht, dan komen ze op donderdag ook niet meer"

Alle dagen in de week open

Medelijden verlangt de uitbater niet en hij verzekert dat de Roadrunner ‘niet zomaar’ omvalt. Bovendien blijft hij alle dagen in de week open, hoewel het om sommige momenten wellicht meer 'loont’ om de deuren gesloten te houden. ,,Een belangrijk deel van mijn gasten zijn de vrachtwagenchauffeurs. Die jongens komen ook op maandagavond langs. Doe ik dan de boel dicht, dan komen ze op donderdag ook niet meer.”

Of hij toch niet ergens nog op het energieverbruik kan bezuinigen? ,,Daar ga ik eens een paar nachtjes goed over slapen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws