Nieuws Inflatie

Ingewijden: 'Ultieme poging kabinet' om koopkracht te stutten

Het kabinet doet toch een uiterste poging om de koopkrachtval van mensen met de laagste inkomens nog dit jaar te dempen. Daarnaast is er een pakket van miljarden in de maak om volgend jaar meer burgers financieel te helpen.

Van onze redactie 23 augustus 2022

Kabinet rutte inflatie koopkracht miljarden inkomens

Foto: ANP

Met een koopkrachtdaling van 6,8 procent, zoals het Centraal Planbureau becijferde, kijkt het kabinet of er toch niet op korte termijn nog 'demping' van de klap mogelijk is, zeggen ingewijden tegen het AD.

Eerder dit jaar trok het kabinet al bijna 7 miljard uit om de koopkracht te stutten: de energiebelasting werd verlaagd, net als de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Daarna hield het kabinet vol dat er niet meer mogelijk is om gericht groepen te helpen. Toch wordt alsnog een laatste poging gedaan, juist nu er onderhandeld wordt over de begroting voor het komende jaar.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

'Mogelijkheden beperkt, zo niet afwezig'

,,Hoewel er eerder is gezegd dat niets mogelijk is, wordt de klap nu echt hard gevoeld door steeds meer burgers”, zegt een ingewijde. ,,Garanties zijn er niet, maar eerder is ook gezegd dat accijnsverlaging moeilijk lag en toen kon het toch. Hetzelfde gold voor extra geld voor de laagste inkomens.”

Premier Mark Rutte was tegelijk vrijdag nog somber: ,,De mogelijkheden zijn heel erg beperkt, zo niet afwezig.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws