Nieuws Inflatie

Vastgoedadviseur Colliers waarschuwt: forse huurverhoging winkeliers op komst

Na de lockdowns, een historisch laag consumentenvertrouwen en aarzelende kopers dreigen winkeliers opnieuw in de problemen te komen: een forse huurverhoging nadert.

Van onze redactie 20 april 2022

Retail winkels winkelstraat binnenstad I Nretail omzet cijfers corona economie

Foto: ANP.

De komende tijd gaan de huren fors omhoog, vaak met 6 procent of meer. Daarvoor waarschuwt vastgoedadviseur Colliers op BNR. Ook beleggers bevestigen dat er een verhoging aan zit te komen. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie, zegt Madeline Buijs van Colliers.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): Veel meer faillissementen na corona, overheid maakt enorme rekenfout

Volgens Buijs staat in de meeste contracten dat de huren jaarlijks meestijgen met de inflatie. ,,,We zien in maart 9,7 procent inflatie. Als je een nieuwe ronde van je huurcontract in gaat kun je met dat soort huurverhogingen geconfronteerd worden". Ook concurrent Savills verwacht dat de stijgende inflatie 'op korte termijn zijn weerslag heeft op lopende huurovereenkomsten'. Daar komt bij dat de servicekosten stijgen door onder meer de hoge energieprijzen.

Prijsverhogingen doorvoeren: Do's en Don'ts

Met zulke kostenstijgingen voor ondernemers is het haast ondoenlijk om de prijzen niét te verhogen. Hoe pak je dat op een goede manier aan? We vroegen het recent aan Jean-Pierre van der Rest, gespecialiseerd in juiste prijsstellingen en als hoogleraar Bedrijfswetenschappen verbonden aan de Universiteit van Leiden. ,,Als er rechtvaardiging is, is er ook begrip." Ook consumentenpsycholoog Patrick Wessels komt aan het woord in dit artikel over het succes van prijsverhogingen doorvoeren voor ondernemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws