Nieuws Innovatie
Twentse technologie herkent gezicht uit duizenden: 'Nummer 1 van Europa'
Passagiers op een Duits vliegveld kunnen in april instappen zonder bij het boarden hun paspoort te tonen. Het systeem van 20Face uit Enschede herkent hun gezicht. Althans, als de passagier vooraf z’n paspoort met een app heeft ingescand.

Het algoritme van 20Face herkent het gezicht nadat het op 512 punten is gescand. Foto: 20Face
De proef op de Duitse luchthaven betreft een nieuw toepassing met de gezichtsherkenningstechnologie van het Twentse technologiebedrijf. De spin-off van de UT stelt het algoritme beschikbaar, dat het gezicht op 512 punten kwalificeert en herkent.
Voor dit experiment heeft 20Face z’n algoritme ter beschikking gesteld aan FastID, een Nederlandse startup die apps bouwt voor het vaststellen van de digitale identiteit via de eigen mobiele telefoon. Een tweede Nederlandse partner van 20Face is PeopleFlows, een techbedrijf uit Limburg, dat ook systemen voor digitale identiteitsverificatie op de telefoon ontwikkelt.
"Qua snelheid zijn we de nummer één van Europa. Je kunt bij gebruik van onze software door lopen zonder in de camera te hoeven kijken en qua betrouwbaarheid van de herkenning zitten we ook in de top 10"
Al 4 miljoen geïnvesteerd in 20Face
Het project op de Duitse luchthaven, waarvan het bedrijf de naam niet kwijt wil, wordt gefinancierd met het miljoen euro investeringskapitaal dat 20Face recent ophaalde bij de bestaande (groot)aandeelhouders OostNL, VCC en twee nieuwe particuliere investeerders uit Twente. Het was de vierde investeringsronde.
Eerder staken de twee grootaandeelhouders al 3 miljoen in het in 2017 opgerichte bedrijf, dat volgens directeur Dick Fens dit jaar quitte moet draaien en volgend jaar voor het eerst winst moet gaan maken, zegt hij in gesprek met Tubantia. „Voor 2027 verwachten we een omzet van ruim 4 miljoen euro en zullen we naar 25 werknemers groeien.”
Alleen in Europa zijn er al zestig aanbieders van gezichtsherkenningssystemen. Hoe houdt een bedrijf met acht werknemers zich staande tussen al die vaak grotere concurrenten? De kracht van het systeem van 20Face zit volgens directeur Fens ‘in de snelheid en de nauwkeurigheid.’ „Qua snelheid zijn we de nummer één van Europa. Je kunt bij gebruik van onze software door lopen zonder in de camera te hoeven kijken en qua betrouwbaarheid van de herkenning zitten we ook in de top 10. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Amerikaanse NIST instituut. Onze dataset heeft een accuraatheid van 99,85 procent. Minder dan 1 op de 10.000 wordt onterecht toegelaten.”
Lees ook: Zo zet je kunstmatige intelligentie succesvol in voor jouw bedrijf
Kerncentrales en datacenters
Er zijn locaties waar persoonscontrole zo zwaar weegt dat gezichtsherkenning als identificatie is toegestaan. Dat geldt volgens Fens voor kerncentrales, datacenters en andere locaties waarvan kan worden aangetoond dat erg belangrijk is dat er geen onbevoegden binnenkomen.
De software van 20Face wordt al gebruikt in de Rotterdamse haven, waar het bedrijf Secure Logistics met gezichtsherkenning de CargoCard distribueert en controleert van truckers die containers komen halen en brengen. Fens: „Die kaarten zijn voorzien van een biometrische code met onze gezichtsfactor.”
Uitgangspunt is dat mensen bij wie gezichtsherkenning wordt toegepast daar vooraf mee hebben ingestemd. Zo deed 20Face ook een proefproject bij voetbalclub Heracles. Daar konden leden van de businessclub die een foto hadden ingeleverd als vergelijkingsmateriaal zonder verdere controle doorlopen. Dat eerst moeten inleveren van een foto was wat omslachtig. Daarom ontvangen gebruikers via de mail een link met behulp waarvan ze zich met een zelfgenomen foto kunnen registreren. Dick Fens: „We gebruiken onze gezichtsherkenning met respect voor de privacy. Gebruikers kunnen hun gegevens zelf wijzigen of verwijderen.”
Geen camerasurveillance
20Face doet niet aan gezichtsherkenning via camerasurveillance, zoals dat in sommige landen als China en de VS gebeurt. Daar worden camerabeelden van personen in de openbare ruimte vergeleken met ‘gezichten’ die zich in een database bevinden. Op die manier kan de identiteit van die personen worden vastgesteld. Zo exploiteert het Amerikaanse bedrijf Clearview een databank met miljoenen foto’s die privépersonen ooit op sociale media hebben geplaatst. Clearview biedt die via sociale media verzamelde foto’s aan bij overheidsinstanties en politiekorpsen en is daarvoor al in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en Griekenland, beboet.
Dick Fens: „In Europa is de privacywetgeving heel strak. Daarom zou je onze technologie bijvoorbeeld alleen kunnen inzetten bij toegangscontrole in stadions als seizoenkaarthouders daar vooraf hun fiat aangegeven om niet lang in de rij te hoeven staan. Met de camera langs de tribunes gaan om te controleren of daar misschien supporters met een stadionverbod zitten, is uit den boze.”
Lees ook: De ‘voelende’ robothand van SenseGlove: een revolutionaire ontwikkeling in VR