Nieuws Innovatie

Achter de schermen bij 's lands populairste reisplanner

Het eerste 06-nummer zonder 'hijgende dames' - 9292 - is Nederlands populairste reisplanner. Het bedrijf is opgezet door een oud-burgemeester die ooit bijverdiende als buschauffeur. De Volkskrant bracht een bezoek aan de onderneming in Utrecht.

Marko de Haan 21 maart 2016

Reisplanner 9292 app openbaar vervoer

In het hart van het kantoor van 9292 aan de Catharijnesingel in Utrecht gaat een alarm af. Op grote televisieschermen waarschuwen vijf rode balkjes dat een aantal van de 9292-computers bijna aan de toppen van hun kunnen zitten. Elke dag spuwen de computers van Nederlands populairste reisplanner 2,2 miljoen reisadviezen uit. Op het knooppunt in de Utrechtse binnenstad komt in realtime de reisinformatie binnen van alle treinen, trams, bussen, metro's en veerboten van Texel tot Melleschet en van Marollenput tot Termunterzijl.

HackersDat allemaal in goede banen leiden is al geen sinecure, maar dan is 9292.nl behalve toevluchtsoord voor reizigers ook nog eens een geliefd doelwit van hackers. Storingen komen bij 9292 haast niet voor, tenzij één van de vele DDos-aanvallen slaagt, waar de ict'ers vrijwel iedere dag last van hebben, vertelt directeur Stefan Hulman, oud-burgemeester van Den Helder en Ridderkerk. "Heel af en toe lukt het ze", verzucht Hulman, "maar dan heb ik het echt over een paar keer per jaar dat we geen reisinformatie kunnen verstrekken."

WapenenDaders opsporen heeft geen zin, al doet 9292 wel altijd aangifte. "De aanvallen zijn vaak met veel moeite te herleiden naar een computer van een onschuldige burger als jij of ik, maar dat is dan nog niet het juiste adres en dus moeten we weer verder zoeken. Dat kost veel te veel tijd. Het enige wat je kunt doen is je goed wapenen, en dat lukt: 95 procent van de aanvallen kunnen we afweren", zegt Hulman.

Lees verder via de website van de Volkskrant