Nieuws Innovatie
Activity trackers doen hun werk prima
Ze zijn in opkomst, de zogeheten activity trackers; polsbandjes die je beweeg- en slaappatroon vastleggen. Maar doen ze een beetje wat ze beloven? BN/DeStem ging op onderzoek uit.
Jeroen Mertens heeft afgelopen nacht niet al te best geslapen. Eerlijk gezegd is het de vestigingsdirecteur van de Media Markt in Arnhem deze koopavond niet aan te zien, maar zijn activity tracker registreert bijna álles. Mertens pakt zijn smartphone, opent de bijbehorende app en wijst naar de grafiek die het slaappatroon laat zien: een enorme piek in het holst van de laatste nacht. "Mijn dochter had een nachtmerrie, ik werd wakker, ging er uit en heb haar getroost", verklaart Mertens de afwijking.
Sensoren Mertens draagt al drie jaar een activity tracker: een hulpmiddel dat bijhoudt hoe actief (of inactief) hij is. De meeste activity trackers - een dun bandje om de pols - meten onder meer het aantal stappen dat je maakt, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt en de hartslag. Ook kunnen ze, door middel van sensoren, slaap registeren en analyseren. Alle data worden vervolgens via bluetooth met de app op je laptop of smartphone gesynchroniseerd.
Op de app staat verder te lezen dat Mertens deze dag al 11.127 stappen heeft gemaakt. Prachtig, want zijn streven van 10.000 stappen is ruimschoots gehaald. Een aantal dat overigens niet uit de lucht komt vallen: wie 10.000 stappen per dag maakt, voldoet volgens verschillende experts aan de norm van voldoende beweging.
De activity tracker werkt motiverend, zegt Mertens. Zo geeft het apparaat een seintje als er te lang geen beweging is, bijvoorbeeld wanneer de vestigingsdirecteur te lang achter zijn bureau heeft gezeten. “Dan dwing ik mezelf om tussen de bedrijven door een wandeling te maken. Het werkt, écht.” Mertens heeft via de app ook 'Fitbit-vrienden' gemaakt. Op die manier kan hij zien dat vriend X deze dag, die bijna ten einde loopt, nog bar weinig calorieën heeft verbrand. “Ik zou hem dus een motiverend berichtje kunnen sturen.” Mertens heeft vier panelleden geregeld die vier verschillende activity trackers uitproberen: Marko Koers (voormalig topatleet), Peter Anbeek (eigenaar hardloopwinkels), Ronald Veerbeek (organisator hardloopevenement) en Martin Hemels (cardioloog).
De vier testers zijn bovengemiddeld slank en sportief. Met andere woorden: ze hebben geen schop onder de kont (lees: activity tracker) nodig om voldoende beweging te krijgen. Sterker, hun werk bestaat juist uit het motiveren van anderen om voldoende te bewegen. Geen van allen draagt zo'n bandje, maar ze zijn wel nieuwsgierig naar de functies van de verschillende activity trackers. Koers: “Ik geloof in het nut van activity trackers, helemaal als je via de app ook vrienden kunt motiveren. En ik denk dat je de data heel goed kunt gebruiken voor analyses op het gebied van slapen en bewegen. En eerlijk is eerlijk, activity trackers zien er ook een stuk beter uit dan die oude, stoffige stappentellers die je aan de riem moest bevestigen.”
SpiegelRonald Veerbeek beschouwt een activity tracker vooral als een spiegel die je permanent wordt voorgehouden. “De activity tracker liegt niet: als je bepaalde doelen hebt gesteld, maar je beweegt te weinig, kan dat heel confronterend zijn, lijkt me.” Peter Anbeek verkoopt activity trackers in zijn winkels, maar draagt zelf altijd een sporthorloge. “Als ik hardloop, wil ik weten waar ik gelopen heb en hoe snel ik gelopen heb. Ik heb dus gps nodig. En dat zit niet in activity trackers. Wie intensief sport, kan volgens mij beter een sporthorloge kopen. Wat ik wel weer interessant vind, is dat zo'n bandje je slaap registreert.”
Martin Hemels constateert dat de technologie de mens vooral lui heeft gemaakt, maar dat de activity tracker een uitzondering is: hij brengt mensen juist in beweging. Tijdens zijn spreekuur ziet de cardioloog echter steeds vaker patiënten met hartklachten als gevolg van een ongezonde leefstijl. “Dan moet ik medicijnen voorschrijven of hartritme- stoornissen wegbranden, maar liever had ik gezien dat ze een gezondere leefstijl hadden aangenomen. Ik geloof in het nut van activity trackers, omdat hij mensen in beweging brengt. Wanneer je veel beweegt, gaat je rusthartslag omlaag. Met een activity tracker kun je heel eenvoudig zien hoe je rusthartslag is. Als die hartslag in rust steeds verder daalt, ben je in principe goed bezig. Het is een prima tool om leefstijlgerelateerde hartziekten te voorkomen, zoals hoge bloeddruk, atriumfibrilleren, hartinfarcten en hartfalen. Ik zou het zelfs helemaal niet gek vinden als huisartsen bepaalde patiënten adviseren een activity tracker te kopen. Wanneer ze bij mij komen, zijn ze eigenlijk al te laat.”
TestDe vier panelleden hebben vier verschillende activitiy trackers getest: twee om de linkerpols, twee om de rechterpols. Mertens heeft een route van ruim 500 meter in de winkel uitgezet, langs onder meer de koffiezetapparaten, de wasmachines, de tv's en de laptops. Na afloop zijn alle activity trackers uitgelezen op de verschillende smartphones en hebben twee productspecialisten van Media Markt de apparaten en de functionaliteiten van de bijbehorende apps toegelicht.
Koers wijst op een leuke functie van de Polar-app. Stel, hij heeft 5 procent van zijn vooraf ingestelde doel gehaald met lopen, dan geeft de app alternatieven aan om die resterende 95% te volbrengen: 44 minuten tennissen, 2 uur 11 minuten tafeltennissen, 1 uur 20 schoonzwemmen, 28 minuten touwtjespringen of 3 uur 58 schoonmaken. Je kunt er om gniffelen, maar veel inzichtelijker kun je het niet krijgen.
Alle vier de apparaten meten wat ze beloven te meten, zoals stappen en calorieën: in dat opzicht zijn de verschillen niet zo groot. De apps maken vooral het verschil. Scrollen? Zo min mogelijk. Je wilt liefst in een blik een totaaloverzicht zien. De Fitbit scoort goed op dat gebied, net als Garmin. Nadeel van de Garmin is dat het display van de tracker zelf moeilijk te lezen is (verticaal, in plaats van horizontaal). De app van de Polar heeft wel iets weg van een cockpit, terwijl de Jawbone-app juist weer heel educatief is.