Onno Fabers leven nam een onverwachte wending toen hij werd gediagnosticeerd met een zeldzame genetische aandoening. In plaats van zich over te geven aan zijn lot, koos Faber ervoor om de uitdaging aan te gaan. Vanuit een bouwtechnische achtergrond richtte hij Rarebase op, een bedrijf dat zich inzet voor het vinden van behandelingen voor zeldzame ziektes die vaak over het hoofd worden gezien.
Rarebase heeft schaalbare aanpak dankzij AI
Traditionele geneesmiddelenontwikkeling is langzaam en kostbaar, met name voor zeldzame ziektes. Dat is problematisch, want paradoxaal genoeg hebben meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd te maken met zo’n zeldzame ziekte. Rarebase doorbreekt bestaande barrières met een innovatieve aanpak. Mede dankzij AI kan het bedrijf duizenden geneesmiddelen tegen duizenden genen screenen in een fractie van de tijd en kosten van traditionele methoden. In plaats van één medicijn per aandoening te zoeken, kijkt Rarebase naar de overeenkomstigheden tussen aandoeningen om zo tot schaalbare oplossingen te komen.
De keuze van Faber voor Silicon Valley als thuisbasis voor de onderneming was strategisch. De regio staat bekend om zijn innovatieve ecosysteem, waarin kennis, netwerken en een cultuur die risico’s en innovatie omarmt samenkomen. Deze omgeving heeft essentieel bijgedragen aan de ontwikkeling en groei van Rarebase, waardoor het bedrijf toegang heeft tot de nieuwste technologieën, talent en kapitaal. Hoewel Silicon Valley kansen biedt, zijn er ook significante uitdagingen. De competitieve omgeving en hoge kosten kunnen ontmoedigend zijn voor startups.
Voor ondernemers in de biotech en daarbuiten onderstreept Onno zijn verhaal het potentieel van AI
Mogelijkheden van AI
Onno Faber’s avontuur illustreert meer dan alleen de strijd tegen zeldzame ziektes; het werpt licht op de onbegrensde mogelijkheden die AI biedt aan ondernemers. Faber benadrukt dat de recente ontwikkelingen in AI, waarbij taalmodellen complexe informatie kunnen analyseren en communiceren op een manier die voorheen exclusief aan mensen was voorbehouden, de deur openen naar baanbrekende innovaties.
Voor ondernemers in de biotech en daarbuiten onderstreept zijn verhaal het potentieel van AI om niet alleen processen te stroomlijnen, maar ook om geheel nieuwe benaderingen van medisch onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling mogelijk te maken. Faber’s ervaring in Silicon Valley toont aan dat de combinatie van AI, ondernemerschap, en een missiegedreven aanpak de potentie heeft om de toekomst van de gezondheidszorg radicaal te transformeren.
In deze interviewserie reizen Job van den Berg en Remy Gieling vanuit ai.nl naar Silicon Valley om voor De Ondernemer te spreken met diverse AI-koplopers. Deze interviewserie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlandse Consulaat in San Francisco. Het consulaat helpt Nederlandse startups met zakendoen in de VS, bijvoorbeeld via de ScaleNL Accelerator.
Lees ook: Silicon Valley is het walhalla van startups, scale-ups en AI